Så ska Obama
slå till mot IS

Foto: Ron Sachs

NEW YORK. Det var Barack Obamas raka, hårda, besked till terrorganisationen IS;

”Hota USA, och det finns ingen säker plats för dig”.

I sitt tal till det amerikanska folket i natt meddelade presidenten att han kommer att inleda flyganfall mot IS även i Syren – och skicka specialstyrkor att stötta irakiska styrkor på marken.

– Vi välkomnar vårt ansvar att leda, sa Obama i det hyllade tv-talet.

USA kommer att fortsätta att attackera Islamistiska staten, IS.

Och de kommer att göra det även utanför Irak, där amerikanska bombplan redan utfört 150 attacker.

Att USA nu går in i Syrien är ett stort steg, men också efterlängtat av vissa.

– De kallar sig ”Islamistiska staten”, men låt oss slå fast två saker. IS är inte muslimer, ingen religion tillåter den här typen av våld. Och två, de är ingen stat. De är en terrororganisation, inget annat, sa Obama.

Hotat USA

Enligt Obama finns inga riktiga bevis för att IS är på väg att attackera USA. Men dess ledare har hotat landet och utgör ett hot för amerikansk personal och baser i Mellanöstern.

– Om vi inte agerar kan IS växa. Många personer från Europa och USA har rest till Syrien för att träna. De kan en dag vända hem till sina länder, påpekade presidenten vidare i sitt tal.

Obama gick inte in på vilka länder som står bakom USA, mer än att säga att det är en ”bred koalition”.

Iraks armé liksom stridande kurder är de som kommer att få dra det största lasset på marken.

– Vi kommer att synkronisera våra flyganfall så att de sker i samband med irakisk offensiv, sa Obama.

Ska samla stöd

Nästa steg för Obama blir att om två veckor samla stöd i FN:s säkerhetsråd under ett möte i New York. Han har också skickat ut sin utrikesminister John Kerry på värvningsturné i Europa.

Obama, väl medveten om att kriget mot IS kan bli långvarigt, har också bett den amerikanska kongressen om stöd att inleda samarbete med syrisk opposition på marken.

– Vi kan inte lita på (Bashar) al-Assad-regimen som använder våld mot sitt eget folk. Därför måste vi stärka oppositionen, sa Obama om sin plan att träna och beväpna styrkor i Syrien som inte är de statliga.

Obama avslutade sitt direktsända tv-tal med att understryka USA:s ansvar att leda världen mot det nya hot som IS utgör.

– Det är USA som samlar ihop världen... Vi står för frihet, rättvisa och värdighet. Det har guidat vårt land sedan vi grundades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.