Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Obama och Hollande stoppa IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ron Sachs/Rex Shutterstock
Foto: Ron Sachs
Foto: Ron Sachs

På tisdagen träffade François Hollande president Barack Obama för att diskutera samarbetet i kampen mot IS.

Hollande bekräftade att flygräderna kommer att intensifieras, men att inga marktrupper kommer sättas in i Syrien.

USA är fortsatt kritisk till en koalition tillsammans med Ryssland.

Under tisdagen reste Frankrikes president François Hollande till USA för att träffa president Barack Obama i Vita huset. De två presidenterna träffades främst för att diskutera ländernas samarbete mot IS och terrorgruppens extremister.

– Vi är här i dag för att deklarera att USA och Frankrike står enade i total solidaritet, sa president Barack Obama enligt The New York Times.

Det har gått 11 dagar sedan de blodiga terrordåden i Paris och Obama kallade attacken för "en attack på vårt fria och öppna samhälle".

– Det kan inte tolereras. Det [IS] måste förstöras. Och vi måste göra det tillsammans, sa han enligt CNN.

François Hollande tackade Barack Obama för det stöd han visade direkt efter terrorattackerna i Paris och sade att president Obama var en av de första ledarna som ringde honom efter terrorattentaten. Obama å sin sida hyllade beslutet att ta emot tiotusentals flyktingar från Syrien till Frankrike.

Inga marktrupper

President Hollande sade att de franska flygräderna mot Syrien kommer att intensifieras, men han sade att Frankrike inte har planer på att sätta in marktrupper i Syrien.

– Frankrike kommer inte att ingripa militärt på marken. Det är upp till de lokala styrkorna att göra det, sa Hollande enligt AFP.

François Hollande framhöll även att Syriens president Bashar al-Assad inte är landets framtid och att för att få ett slut på inbördeskriget måste al-Assad avgå som president.

President Obama lovade att öka stödet till Frankrike och dess allierade i kampen mot IS. Samarbetet mellan länderna ska bland annat gå ut på koordinerade flygräder och utbyte av underrättelseinformation.

Vill att Ryssland flyttar fokus

President Hollande hoppas kunna skapa en enad front mot IS tillsammans med de europeiska länderna samt USA och Ryssland. Men USA är kritisk mot en sådan koalition eftersom att landet ser kritiskt på de flygräder som Ryssland gör i området. USA anser att räderna inte enbart riktas mot IS. François Hollande vill också se att Ryssland lovar att rikta in sig mot IS.

– Ryssland kan spela en mer konstruktiv roll om de flyttar fokus för sina räder till att besegra IS, sa Obama.

Efter att ett ryskt flygplan sköts ner i Turkiet i dag sade Obama att Turkiet har "rätten att försvara sig själv och sitt luftrum" och han kallade den ryska aktiviteten vid den turkisk-syriska gränsen för ett "pågående problem", enligt CNN. Obama uppmanade Turkiet och Ryssland att undvika ytterligare eskalering i krigszonen, skriver The Washington Post.

Turkiet uppger att de varnat det ryska planet flera gånger innan de sköt ner det. Putin har under tisdagen kallat Turkiets agerande för "ett knivhugg i ryggen".

Flera möten

Mötet i Vita huset var ett av många möten som Frankrikes president François Hollande har bokat in denna vecka.

I går träffade Hollande den brittiska premiärministern David Cameron och i morgon ska han träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel. På torsdag flyger François Hollande till Moskva för att träffa Rysslands president Vladimir Putin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.