Åsa Romson och Stefan Löfven Foto: JOANNA WÅHLSTEDT
Åsa Romson och Stefan Löfven Foto: JOANNA WÅHLSTEDT

Så ska nyanlända tas emot – åtta punkter

Publicerad

En offensiv mot rasism, utbildningsplikt för nyanlända och enklare regler för boende, skola och socialtjänst. Det är några av punkterna i de åtta initiativ för bättre etablering av nyanlända som regeringen presenterar på DN Debatt.

"Vi är ett litet land som tagit ett större ansvar än något annat land i västvärlden", skriver statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) och påpekar också att Sverige har tagit emot 160 000 människor på flykt. Ett arbete som regeringen driver på att fler EU-länder att ta ett större ansvar i flyktingkrisen.

Åsa Romson och Stefan Löfven beskriver i åtta punkter hur regeringen ska förbättra för nyanlända i Sverige. Många av förslagen ingår i den migrationspolitiska uppgörelse som regeringen gjorde med de borgerliga partierna i oktober.

Första punkten innefattar hur fler nyanlända ska kunna få jobb i bristyrken.

Har ett eget ansvar

"Regeringen har kunnat presentera 24 snabbspår för nyanlända i bristyrken såsom kockar, läkare, psykologer och sjuksköterskor", skriver statsministern och vice statsministern i artikeln.

De påpekar också att nyanlända har ett eget ansvar att försörja sig själva så fort som möjligt.

Utbildningsplikt för nyanlända ses över och regeringen ökar resurserna för Svenska för invandrare (SFI), yrkesutbildning och validering.

"Unga människor med kort utbildning som kommer till Sverige behöver läsa in gymnasiet", skriver Löfven och Romson.

Jobb som inte kräver lång utbildning

I tredje punkten förklarar Löfven och Romson att regeringen vill uppmuntra entreprenörskap och skapa fler jobb som inte kräver lång utbildning.

I punkterna inkluderas också en bra skola för alla barn, att värna om välfärdens verksamheter och bekämpa rasism och diskriminering. Även att göra mottagandet av ensamkommande barn och unga mer effektivt genom att förenkla socialtjänstens handläggning av ensamkommande barn.

Mer pengar till kommuner och myndigheter aviseras samtidigt som kraven på de nyanlända ska bli tydligare. Regeringen kommer att föreslå att kravet på att den som ansöker om försörjningsstöd ska stå till arbetsmarknadens förfogade skrivs in i lagstiftningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag