Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Musk skicka en miljon till Mars

Elon Musk. Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Mars. Foto: NASA/REX/SHUTTERSTOCK / NASA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Elon Musk vill flyga en miljon människor till Mars - och presenterar nu detaljerade planer för hur projektet ska genomföras.

Superentreprenören Elon Musk förbereder sedan flera år en massiv kolonisering av planeten Mars. Nu publicerar han en detaljplan för hur hans företag SpaceX ska förverkliga sitt ambitiösa projekt, rapporterar Business Week.

Trots motgången förra året när en SpaceX-raket exploderade håller Elon Musk fast vid sina planer. Han ska placera en miljon människor på den röda planeten - och rymdresan ska kosta mellan 100 000 och 200 000 dollar per person, enligt hans kalkyler.

Han presenterar sin vision i juninumret av den vetenskapliga tidskriften New Space.  Där visar han bland annat hur man ska återanvända raketer för att drastiskt minska kostnaderna för resan. Och där beskriver han hur det planerade enorma rymdskeppet ska se ut.

SpaceX Falcon 9.Foto: JOHN RAOUX / AP AP

Fyra steg – så ska han göra

Musk redogör, som han gjort i ett tidigare tal, för den process i fyra steg med vilken han tänker placera människor på Mars. Han förklarar hur han ska skapa drivmedel och luft på planeten och han avslöjar namnet på rymdskeppet: "Heart of Gold" (hjärta av guld").

I januari avslutades utredningen av olyckan när en obemannad raket exploderade i Cape Canaveral och SpaceX började redan samma månad skjuta upp raketer på nytt.

Företaget söker också anställda. Det har just nu 487 lediga platser, enligt Business Week.

Om allt går enligt planerna ska SpaceX skjuta upp en rymdfarkost med två privatkunder "bortom månen" i slutet av 2018.

"Rätt väg att gå"

Elon Musk förklarar i sin artikel varför han vill skicka ut människor i rymden.

"Historien kommer att dela sig i två riktningar. Antingen stannar vi på jorden för alltid och då kommer det till slut att bli någon form av utplåning. Jag har ingen domedagsprofetia, men historien visar att det till slut kommer att bli någon domedagshändelse", skriver han och fortsätter:

"Alternativet är vi blir en rymdcivilisation och en art som lever på många planeter, vilket jag hoppas ni håller med om är rätt väg att gå."

Ny studie: Bli av med din utmattning på 12 veckor

Svenska forskaren: ”Jag är förvånad över resultaten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.