Miljöpartiet försöker nu rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken till integrationspolitiken. Foto: Marcus Ericsson/TTMiljöpartiet försöker nu rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken till integrationspolitiken. Foto: Marcus Ericsson/TT
Miljöpartiet försöker nu rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken till integrationspolitiken. Foto: Marcus Ericsson/TT
"Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt", säger Gustav Fridolin."Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt", säger Gustav Fridolin.
"Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt", säger Gustav Fridolin.

Så ska MP öka flyktingmottagandet

Publicerad

Efter den massiva interna kritiken vill Miljöpartiet byta fokus i debatten.

Målet: Gå från europeisk miniminivå till att ta emot 150 000 flyktingar.

– Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen, säger Gustav Fridolin, MP.

I högtalarna i konferenslokalen i Malmö spelades låtlistan "Eurovisionvinnare från Sverige". Det var bara ett av många försök att få en positiv stämning på Miljöpartiets dialogkonferens under lördagen. Inför publik pratades det om hur nyanlända snabbare ska etableras i det svenska samhället.

Men bakom stängda dörrar luftades partiföreträdarna om den förda politiken med partiledningen - som var bakgrunden till konferensen.

– Det är en nödvändig konferens för att samla de olika åsikterna i partiet. Det är ingen hemlighet att det har varit ett svårt beslut för oss med migrationen, säger Rikard Persson, riksdagsledamot, MP.

Nu försöker Miljöpartiet rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken – till integrationspolitiken.

– Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt, säger partiets ena språkrör, Gustav Fridolin.

Vill bygga mer i städerna

Under fredagen sa Gustav Fridolin att Sverige ska kunna ta emot upp till 150 000 flyktingar under 2016.

Och målet med det förändrade fokuset är att påskynda en återgång till en generös migrationspolitik och ökat flyktingmottagande.

– Vi måste anpassa systemen så att vi på ett bättre sätt kan ta emot människor, se till att vi har system som fungerar bra både när det kommer många och när det kommer få. Då kan vi säkerställa att vi kan påskynda återgången till en mer human migrationspolitik, säger Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och talesperson i migrationsfrågor.

Miljöpartiet vill bland annat förbättra sitt rykte i bostadsfrågan, där partiet ofta anklagas för att sätta stopp för byggen på grönområde, bland annat. Därför har partistyrelsen lagt fram en proposition till kongressen i Karlstad i maj om att partiet ska börja arbeta för att bygga mer, och tätare, i städerna.

Lagförslag får kritik

Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, är en av många av Miljöpartiets företrädare på konferensen, som snabbt vill ha en återgång till den tidigare migrationspolitiken.

– Jag hoppas på att den tillfälliga migrationspolitiken ska gälla kortare tid än tre år. Svenskarna vill bo i ett öppet land och bland annat svenskt näringsliv är beroende av det, jag tror vi snart kommer att märka att det tillstånd vi är i nu har baksidor och kostnader, säger hon.

Regeringens politik får också kritik från flera håll. Enligt Dagens Industri sågar bland annat Saco och Arbetsförmedlingen lagförslaget om tillfälliga uppehållstillstånd. De varnar för att förslaget kan få dramatiska konsekvenser för gruppens möjligheter att få jobb.

– Det här är en politik som ligger långt ifrån det Sverige skulle vilja föra, säger Gustav Fridolin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag