Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska MP öka flyktingmottagandet

Miljöpartiet försöker nu rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken till integrationspolitiken.Foto: Marcus Ericsson/TT
"Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt", säger Gustav Fridolin.

Efter den massiva interna kritiken vill Miljöpartiet byta fokus i debatten.

Målet: Gå från europeisk miniminivå till att ta emot 150 000 flyktingar.

– Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen, säger Gustav Fridolin, MP.

I högtalarna i konferenslokalen i Malmö spelades låtlistan "Eurovisionvinnare från Sverige". Det var bara ett av många försök att få en positiv stämning på Miljöpartiets dialogkonferens under lördagen. Inför publik pratades det om hur nyanlända snabbare ska etableras i det svenska samhället.

Men bakom stängda dörrar luftades partiföreträdarna om den förda politiken med partiledningen - som var bakgrunden till konferensen.

– Det är en nödvändig konferens för att samla de olika åsikterna i partiet. Det är ingen hemlighet att det har varit ett svårt beslut för oss med migrationen, säger Rikard Persson, riksdagsledamot, MP.

Nu försöker Miljöpartiet rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken – till integrationspolitiken.

– Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt, säger partiets ena språkrör, Gustav Fridolin.

Vill bygga mer i städerna

Under fredagen sa Gustav Fridolin att Sverige ska kunna ta emot upp till 150 000 flyktingar under 2016.

Och målet med det förändrade fokuset är att påskynda en återgång till en generös migrationspolitik och ökat flyktingmottagande.

– Vi måste anpassa systemen så att vi på ett bättre sätt kan ta emot människor, se till att vi har system som fungerar bra både när det kommer många och när det kommer få. Då kan vi säkerställa att vi kan påskynda återgången till en mer human migrationspolitik, säger Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och talesperson i migrationsfrågor.

Miljöpartiet vill bland annat förbättra sitt rykte i bostadsfrågan, där partiet ofta anklagas för att sätta stopp för byggen på grönområde, bland annat. Därför har partistyrelsen lagt fram en proposition till kongressen i Karlstad i maj om att partiet ska börja arbeta för att bygga mer, och tätare, i städerna.

Lagförslag får kritik

Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, är en av många av Miljöpartiets företrädare på konferensen, som snabbt vill ha en återgång till den tidigare migrationspolitiken.

– Jag hoppas på att den tillfälliga migrationspolitiken ska gälla kortare tid än tre år. Svenskarna vill bo i ett öppet land och bland annat svenskt näringsliv är beroende av det, jag tror vi snart kommer att märka att det tillstånd vi är i nu har baksidor och kostnader, säger hon.

Regeringens politik får också kritik från flera håll. Enligt Dagens Industri sågar bland annat Saco och Arbetsförmedlingen lagförslaget om tillfälliga uppehållstillstånd. De varnar för att förslaget kan få dramatiska konsekvenser för gruppens möjligheter att få jobb.

– Det här är en politik som ligger långt ifrån det Sverige skulle vilja föra, säger Gustav Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.