Miljöpartiet försöker nu rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken till integrationspolitiken. Foto: Marcus Ericsson/TtMiljöpartiet försöker nu rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken till integrationspolitiken. Foto: Marcus Ericsson/Tt
Miljöpartiet försöker nu rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken till integrationspolitiken. Foto: Marcus Ericsson/Tt
"Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt", säger Gustav Fridolin."Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt", säger Gustav Fridolin.
"Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt", säger Gustav Fridolin.

Så ska MP ändra flyktingpolitiken

Publicerad

MALMÖ. Efter Åsa Romsons tårar och en massiv intern kritik vill Miljöpartiet byta fokus.

Systemen ska byggas ut så att man så fort som möjligt kan öka flyktingmottagandet igen - helst tidigare än beräknat.

– Vi kan både gråta över dåliga politiska beslut och samla kraft för att envetet hitta lösningar, säger Åsa Romson, MP.

För tre månader sedan stod språkröret och klimatministern Åsa Romson med tårar i ögonen och presenterade en migrationspolitik som lade sig på europeisk miniminivå. I helgen samlades ett miljöparti med identitetskris för att staka fram en ny väg – givetvis med migrationsdebatten i centrum.

– Jag är som mest stolt över att företräda ett grönt parti när jag ser hur vi orkar med att ta avstamp i engagemanget för mänskliga rättigheter och fokuset på barnen som har rätt till samhällen som ger dem framtid, sa Åsa Romson i inledningsanförandet och fortsatte:

– Det är det jobbet som gör skillnad för människorna här och nu. Vi kan både gråta över dåliga politiska beslut och samla kraft för att envetet hitta lösningar.

I högtalarna i konferenslokalen i Malmö spelades låtlistan "Eurovisionsvinnare från Sverige" för att muntra upp stämningen, och de cirka 125 deltagarna höll god min utåt. Ytterligare cirka 225 företrädare hade samlats i Härnösand och Västerås.

Lova Necksten, 29, gruppledare i kommunfullmäktige i Ronneby "Det har varit en väldigt bra dag. Vi står fortfarande för en human flyktingpolitik och det har lyfts fram här."Lova Necksten, 29, gruppledare i kommunfullmäktige i Ronneby "Det har varit en väldigt bra dag. Vi står fortfarande för en human flyktingpolitik och det har lyfts fram här."
Lova Necksten, 29, gruppledare i kommunfullmäktige i Ronneby
"Det har varit en väldigt bra dag. Vi står fortfarande för en human flyktingpolitik och det har lyfts fram här."
Rasmus Ling, 31, riksdagsledamot "Det har varit bra att kunna samla partiet efter den väldigt tunga hösten. Många har efterlyst att vi måste tillbaka som brobyggare i ett nytt politiskt landskap, det måste vi ta med oss. Vi vill så fort som möjligt återgå till en human flyktingpolitik. Om regeringen hanterar det här rätt är det en fantastisk möjlighet att få tillväxt i stora delar av landet."Rasmus Ling, 31, riksdagsledamot "Det har varit bra att kunna samla partiet efter den väldigt tunga hösten. Många har efterlyst att vi måste tillbaka som brobyggare i ett nytt politiskt landskap, det måste vi ta med oss. Vi vill så fort som möjligt återgå till en human flyktingpolitik. Om regeringen hanterar det här rätt är det en fantastisk möjlighet att få tillväxt i stora delar av landet."
Rasmus Ling, 31, riksdagsledamot
"Det har varit bra att kunna samla partiet efter den väldigt tunga hösten. Många har efterlyst att vi måste tillbaka som brobyggare i ett nytt politiskt landskap, det måste vi ta med oss. Vi vill så fort som möjligt återgå till en human flyktingpolitik. Om regeringen hanterar det här rätt är det en fantastisk möjlighet att få tillväxt i stora delar av landet."
Karolina Skog, 39, kommunalråd Malmö "Det var vi i Malmö som efterfrågade den här konferensen och vi är väldigt nöjda. Diskussionen har varit helt framåtblickande, om vad vi kan göra nu och hur vi kan rusta Sverige. En stor fråga för mig är att se över ersättningssystemet till kommunerna. I dag ersätts våra kostnader för barn under asyltiden med 80 procent, inte med 100. Hela systemet är underfinansierat i dag."Karolina Skog, 39, kommunalråd Malmö "Det var vi i Malmö som efterfrågade den här konferensen och vi är väldigt nöjda. Diskussionen har varit helt framåtblickande, om vad vi kan göra nu och hur vi kan rusta Sverige. En stor fråga för mig är att se över ersättningssystemet till kommunerna. I dag ersätts våra kostnader för barn under asyltiden med 80 procent, inte med 100. Hela systemet är underfinansierat i dag."
Karolina Skog, 39, kommunalråd Malmö
"Det var vi i Malmö som efterfrågade den här konferensen och vi är väldigt nöjda. Diskussionen har varit helt framåtblickande, om vad vi kan göra nu och hur vi kan rusta Sverige. En stor fråga för mig är att se över ersättningssystemet till kommunerna. I dag ersätts våra kostnader för barn under asyltiden med 80 procent, inte med 100. Hela systemet är underfinansierat i dag."

Vill återgå till en generös migrationspolitik

Tal blandades med gruppsamtal, som beskrivits som kristerapi för partiet som haft så stort internt missnöje. För att hantera missnöjet vill Miljöpartiet rikta om fokus i debatten och i politiken från migrationspolitiken - till integrationspolitiken.

Målet är att kunna bygga ut kapaciteten och därmed snabbt återgå till en generös migrationspolitik.

– Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt, säger partiets språkrör, Gustav Fridolin, som under fredagen sa att Sverige ska kunna ta emot upp till 150 000 flyktingar under 2016.

Gruppledaren i riksdagen, Maria Ferm, är inne på samma spår:

– Vi måste anpassa systemen så att vi på ett bättre sätt kan ta emot människor, se till att vi har system som fungerar bra både när det kommer många och när det kommer få. Då kan vi säkerställa att vi kan påskynda återgången till en mer human migrationspolitik, säger hon.

Miljöpartiet vill bland annat förbättra sitt rykte i bostadsfrågan, där partiet ofta anklagas för att sätta stopp för byggen på grönområde. Därför har partistyrelsen lagt fram en proposition till kongressen i Karlstad i maj om att partiet ska börja arbeta för att bygga mer, och tätare, i städerna.

Statsvetare om MP-konferensen

Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap, Uppsala universitet

”Att man vill tillbaka till en generös flyktingpolitik är en sak, men att kunna det och samtidigt sitta kvar i regeringen är en annan. På något sätt måste väl språkrören säga något i den här riktningen för att lugna partiet, det är ganska starka krafter i omlopp inom partiet i den här frågan. Det kan vara ett sätt att få respit för att fundera över den stora frågan, om man kan sitta kvar i regeringen.”

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap, Södertörns högskola

"Nu vill man signalera att man är ett ansvarigt regeringsparti som tvingas kompromissa, men samtidigt vill man vidmakthålla sin ideologiska profil på det här området. Det är inget unikt för Miljöpartiet. Skulle den här frågan vara så pass viktig skulle man kanske ha lämnat regeringen, men det är många problem förknippade med det. Det är svårt att släppas in igen senare."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag