Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill Socialdemokraterna stoppa gängbrottsligheten

Justitieminister Morgan Johansson (S) kallade under tisdagen till presskonferens för att presentera regeringens satsning för att bekämpa gängbrottslighet.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler häktes- och anstaltsplatser, utökad kameraövervakning, slopad ungdomsrabatt, husarrest för unga och fler särskilda ungdomshem.

Det är några av Socialdemokraternas förslag för att bekämpa gängbrottslighet.

– Vi måste få undan de mest brottsaktiva individerna, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Efter den senaste tidens dödliga skottlossningar riktade alliansen i förra veckan hård kritik mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– De senaste månaderna har fortsatt på precis samma sätt som året började. Sverige har tappat kontrollen över det dödliga våldet, sa Moderatledaren Ulf Kristersson och presenterade med alliansen flera förslag, bland annat fler poliser och skärpta straff mot gängbrott, sexualbrott, hedersbrott och inbrott.

Fler platser och utökad kameraövervakning

På tisdagen presenterade Morgan Johansson nio förslag från Socialdemokraterna för att bekämpa gängbrottsligheten. 

– Det måste finnas kännbara straff men det handlar om en helhetssyn, säger Morgan Johansson.

Förutom att satsa mer på polisen vill S lägga 800 miljoner kronor per år till Kriminalvården, Åklagarmyndigheterna och domstolarna för att bland annat bygga ut fler häktes- och anstaltsplatser. Exakt hur pengarna ska fördelas är oklart.

Man vill även höja minimistraffet för övergrepp i rättssak från 14 dagars fängelse till ett år, öka polisens kamerabevakning och ge polisen 100 miljoner kronor per år för inköp av teknisk utrustning, exempelvis kameror som kan läsa av registreringsskyltar för att komma åt internationella stöldligor.

Slopad ungdomsrabatt och husarrest för unga

S vill också slopa ungdomsrabatten; personer mellan 18 och 20 år som i dag döms till kortare straff.

– Man ska dömas som vuxna i lagens mening, säger Morgan Johansson.

Partiet vill dessutom att unga ska kunna dömas till husarrest under exempelvis kvällar och helger som ska kontrolleras med fotboja. Med start i Stockholm nästa år ska unga som begått enklare brott också kunna dömas inom tio veckor, något som sedan ska spridas till resten av landet.

Ett annat förslag är att bygga ut hembesök av barnavården för att öka kontakten med föräldrar, få fler platser på särskilda ungdomshem för att fler unga kriminella ska kunna lyftas bort från skadliga miljöer och öka landets avhopparverksamhet.

Liberalerna: ”Socialdemokraterna agerar i panik”

Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson, menar att S tappat kontrollen över den grova kriminaliteten och att regeringen ägnar sig åt brandkårsutryckning och reagerar i stället för att agera innan.

Han påpekar bland annat att Liberalerna redan 2016 lade förslag om slopad straffrabatt.

– Socialdemokraterna agerar nu i panik som svar på senaste månaden mord och skjutningar men problemet är inte nytt, det har varit ett bekymmer sedan 2015. Polisen saknar resurser och är underbemannad och svaret måste vara att omedelbart locka tillbaka de poliser som slutat, säger Roger Haddad.