Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Lööf sänka Löfvens budget

Annie Lööf.Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE
Stefan Löfven.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Här är Annie Lööfs nya plan för att sänka Stefan Löfven och regeringen.

Centerpartiet kan spräcka regeringens budget för att stoppa skatteförslag och rödgröna reformer, skriver Dagens industri.

– Någon form av borgerligt positionerande borde det handla om, säger Fredrik Olovsson, S, ordförande i riksdagens finansutskott.

Moderaterna vill lägga fram en gemensam alliansbudget och förhandla med Sverigedemokraterna. På så vis skulle regeringen och statsminister Stefan Löfven sänkas.

Det sa M-ledaren Anna Kinberg Batra i januari – och splittrade alliansen. Kristdemokraterna vill ha en gemensam alliansbudget, men inget samarbete med SD. Centerpartiet och Liberalerna satte sig dock helt på tvären.

Annie Lööf har varit tydlig med att C inte kommer ställa sig bakom en statsminister som tar hjälp av SD. Men:

– Jag kommer se till att Stefan Löfven blir av med jobbet efter valet, har hon sagt.

C-planen för att sänka regeringen

Och nu kan Dagens industri avslöja Centerpartiets nya plan för att sänka regeringen.

Centerns partiledning har beslutat om en ny strategi som går ut på att försöka fälla enskilda delar av regeringens höstbudget i riksdagen.

– Det här är ett snabbt och effektivt sätt att plocka bort skadliga skatter, säger Per Åsling, C-ordförande i riksdagens skatteutskott, till finanstidningen.

Två steg

Först handlar det om att stoppa nya skattehöjningar. Målet är att ena allianspartierna kring en lista med skattehöjningar som de tillsammans ska fälla i riksdagen, skriver Di.

Di skriver att steg två är att stoppa rödgröna reformer, beslut fattade av regeringen tillsammans med Vänsterpartiet.

Det handlar bland annat om:

3:12-regler som C ser som skadliga för småföretag.

Kilometerskatten.

• Den utökade statliga inkomstskatten.

• Bostadssubventionerna.

"Ganska mycket pengar"

Bara de skattehöjningar som C pekar ut nu ligger i storleksordningen 7–8 miljarder kronor, skriver Di, och om listan över skrotade reformer blir lika stor kommer bärande delar av höstens budget att grusas sönder.

– Det är ny mark vi beträder och det kan bli ganska mycket pengar. Hur mycket återstår att se, men nu vill vi ge regeringen en chans att lyssna på oss, säger Per Åsling till Di.

Fredrik Olovsson, S, ordförande i riksdagens finansutskott säger att han inte förstår Centerpartiets nya plan.

Olovsson: Snurrigt

– Jag tycker att det är väldigt snurrigt av Centern. Det är ett förslag som innebär en gemensam budget, men uppenbart på ett sätt som söndrar budgetordningen och slår ner landet i den cirkus som Annie Lööf vill undvika. Och den bygger på att hon måste för stöd av Sverigedemokraterna, säger Olovsson och fortsätter:

– Någon form av borgerligt positionerande borde det innebära. Det är väldigt snurrigt. Det stämmer inte med hennes besked ... efter det moderata kaoset är det märkligt att man nu får en idé om att göra samma sak i Centerpartiet.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att det räcker för Centerpartiet att få med allianspartierna på att sänka de föreslagna skattehöjningarna. Reservationen måste dock få en majoritet av riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.