Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Löfven locka tillbaka LO-väljarna från SD

Sifos opinionschef Toivo Sjörén om att bara 33 procent har förtroende för regeringen.
Stefan Löfven.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Genom en ny politisk-facklig strategi hoppas Socialdemokraterna vinna tillbaka LO-medlemmar från Sverigedemokraterna.

Det skriver Aftonbladet.

– Vi har ett jobb att göra för en starkare bild av S som det parti för arbetare som vi faktiskt är, säger Socialdemokraternas facklig-politiska sekreterare Markus Pettersson till tidningen.

Valet 2018 var första gången någonsin som färre än hälften av LO-väljarna röstade på Socialdemokraterna.

Partiet fick bara 41 procent av rösterna från de LO-anslutna. Motsvarande siffra vid förra riksdagsvalet 2014 var 53 procent, rapporterade tidningen Arbetet utifrån siffror från SVT:s Valu.

Samtidigt gick Sverigedemokraterna fram starkt: 24 procent av LO-medlemmarna röstade på partiet, att jämföra med 17 procent 2014.

Väljarflykten fortsätter

Sedan dess har väljarflykten från S till SD fortsatt.

Enligt en uppskattning som Demoskop gjorde i september har 140 000 väljare gått från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna sedan valet.

Demoskops opinionschef Peter Santesson pekade då ut LO-kollektivet som en grupp som traditionellt varit socialdemokratiska kärnväljare men som nu överger Stefan Löfven för Jimmie Åkesson.

– Så strategiskt är detta något som naturligtvis är väldigt bekymrande för Socialdemokraterna, sade han.

”En känsla av besvikelse”

Nu rapporterar Aftonbladet om S nya facklig-politiska strategi som har som mål att öka andelen LO-röster till valet 2022 och få minst hälften av rösterna 2026.

Partiets facklig-politiska sekreterare Markus Pettersson säger till Aftonbladet:

– Många har en känsla av besvikelse, att man inte blir representerad och att ingen ser en i en ganska turbulent värld. Vaccinet mot det är bildning och delaktighet, att man får se att politikerna, det är vi.

Konkret handlar det bland annat om att S ska ta in LO-aktiva på politiska poster. LO-yrken ska oftare lyftas fram i kampanjmaterial. Partiet och facket ska ta fram politiska förslag tillsammans i lokala politikutvecklingsråd.

Så ska JImmie Åkesson få SD att växa ännu mer

S och SD kan vara jämnstora enligt ny mätning.