Carl Philip och Sofia på Nobelfesten förra året. Foto: David SicaCarl Philip och Sofia på Nobelfesten förra året. Foto: David Sica
Carl Philip och Sofia på Nobelfesten förra året.  Foto: David Sica
Kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2014. Foto: David SicaKronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2014. Foto: David Sica
Kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2014. Foto: David Sica
Nobelpristagaren i fysik, Takaaki Kajita ska sitta bredvid prinsessan Sofia. Foto: Franck Robichon / Epa / TtNobelpristagaren i fysik, Takaaki Kajita ska sitta bredvid prinsessan Sofia. Foto: Franck Robichon / Epa / Tt
Nobelpristagaren i fysik, Takaaki Kajita ska sitta bredvid prinsessan Sofia. Foto: Franck Robichon / Epa / Tt
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Foto: David SicaPrinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Foto: David Sica
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Foto: David Sica

Så ska kungligheterna sitta på Nobelfesten

Publicerad

Prinsessan Sofia får årets pristagare i fysik till bordet på Nobelfesten i morgon.

Samtidigt får prinsessan Madeleine kemipristagaren och även en av fysikpristagarna vid sin sida.

Så här ska kungligheterna sitta på årets i särklass största kungliga fest. Här är hela listan på gästerna vid det mest eftertraktade bordet.

Det är i morgon kväll som Nobelbanketten arrangeras som brukligt i Blå hallen och nu har bordsplaceringen precis blivit offentliggjord. Det är över 1000 gäster i morgon kväll på middagen, men det är bara vid honnörsbordet som pristagarna, ministrar och statsminister får sitta med kungafamiljens medlemmar.

Kemi-och fysikpristagare bredvid prinsessorna

Kungen och drottningen utgör alltid centrum vid honnörsbordet och även så i år. Drottningen och kronprinsessan Victoria har som brukligt Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin mellan sig och han sitter mitt emot kungen.

Kungen har vid sin sida Carl-Henrik Heldins hustru vid sin sida och prinsessan Sofia har precis som prinsessan Madeleine både en pristagare i kemi och fysik vid vardera sida.

Chris O'Neill sitter lite längre ner på bordet och han har respektive till årets pristagare. Prins Daniel är den i kungafamiljen som sitter närmast Chris och vid honnörsbordet finns alla från prinsessan Christina till statsminister Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag