Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Finland ta hem medborgare från IS-lägret

Al-Hol-lägret ligger i Syrien.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Finland ska ta hem alla sina medborgare från IS-lägret al-Hol.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Finland ska flyga hem alla sina medborgare från IS-lägret al-Hol i Syrien.

Ett hemligt dokument som finska Yle tagit del av visar det finska utrikesdepartementets plan.

I dokumentet som finska Yle har tagit del av framgår att tanken är att transportera alla från al-Hol-lägret via Erbil till ett charterflyg med slutdestination Helsingfors.

Enligt svenska Yle har Finlands utrikesdepartement planerat att genomföra flygningen under vecka 50, alltså denna vecka.

Om inte alla får plats på det första charterflyget reserveras flera charterplatser och eventuellt fler resor till andra finska flygfält än Helsingfors.

Arbetsgrupp utrett tryggheten

En arbetsgrupp har sedan slutet av november utrett hur de finländska barnens trygghet och grundrättigheter kan förverkligas i enlighet med grundlagen, internationella avtal, lagen om konsulära tjänster och övrig lagstiftning, skriver svenska Yle.

Huvudplanen är, enligt dokumentet, att ”alla personer som är i al-Hol-lägret, som går med på att återvända, till Erbil i Kurdistan, Irak, varifrån de kommer att tas med charterflyg till Helsingfors-Vanda flygplats”.

Planen att ta hem alla medborgare från lägret är beroende av säkerhetsgarantier, situationen på plats och vilka villkor som lokala aktörer ställer.

Expressens Kassem Hamadé besöker lägret svenska IS-familjer flydde från

Svenska IS-familjer flydde från lägret

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.