Nu har det kubanska inrikesdepartementet släppt en grafik som uppges visa hur kraschen gick till. Foto: Ministerio Interior
Nu har det kubanska inrikesdepartementet släppt en grafik som uppges visa hur kraschen gick till. Foto: Ministerio Interior

Så ska dödskraschen ha gått till

Publicerad

Föraren uppges ha kört för fort och tappat kontrollen över bilen.

Här är grafiken som sägs visa hur dödskraschen på Kuba gick till.

Myndigheterna vägrar fortfarande att låta KDU-ordföranden Aaron Modig, 27, lämna landet.

Aron Modig.Foto: Ulf Palm / Scanpix
De kubanska regimkritikerna Oswaldo Payá och Harold Cepero omkom när bilen de färdades i körde in i ett träd utanför staden Bayamo i söndags.

Den spanske ungdomspolitikern Angel Carromero satt bakom ratten. Med i bilen fanns även den svenske politikern Aaron Modig, som dock klarade sig med lindriga skador.

Det är oklart när Modig, som hålls kvar som vittne i polisutredningen, tillåts resa hem till Sverige.

Skyller på föraren

Nu har det kubanska inrikesdepartementet släppt en grafik som uppges visa hur kraschen gick till.

Myndigheterna hävdar att olyckan berodde på att Carromero körde för fort, tappade kontrollen över fordonet och bromsade häftigt på halt väglag, rapporterar AFP.

Grafiken visar hur bilen först kör på vänster sida av vägbanan för att sedan hamna i sladd och krocka med trädet.

Payás familj hävdar dock att bilen prejades av vägen, och Payás rörelse MCL kräver en öppen och opartisk utredning av händelsen.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag