Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Demokraterna lyckas fälla Donald Trump

Rättegången hålls den 8 februari och då får vi veta mer om Donald Trumps framtid.
Donald Trump står inför sin andra riksrättsprocess. Arkivbild.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att Trumps svar kommer avgöra längden på processen.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump står inför sin andra riksrättsprocess.

Men med bara en vecka kvar lämnar nu fem advokater ur hans försvarsteam. 

Demokraterna hoppas nu kunna sätta samman en rad känslosamma bevis för att se till att expresidenten fälls, enligt Washington Post.

– Vårt mål är en fällning, säger en källa inom partiet till tidningen.

Demokraterna jobbar i motvind inför riksrätten som inleds andra veckan i februari.

För att Donald Trump ska fällas krävs att två tredjedelar av senaten röstar för att han är skyldig till uppvigling vid stormningen av Kapitolium – vilket betyder att 17 republikaner måste rösta emot sin partikamrat.

Nu uppger en källa inom Demokraterna att partiet vässar sina argument inför omröstningen. Bland annat genom att samla ihop mängder av videomaterial och vittnesrapporter som de hoppas ska visa att Trump på förhand var medveten om stormningen, då fem personer miste livet.

Skulle Trump fällas förbjuds han från att ställa upp i kommande presidentval.

Vill spela på känslor

Enligt uppgifterna hoppas Demokraterna presentera bevis så pass känslosamma och övertygande att senatens republikaner inte kan fria Trump.

Källan inom Demokraterna säger till Washington Post att historien kommer att målas upp likt hur topprepublikanen Liz Cheney beskrivit stormningen:

– Vi kommer att beskriva vad som hände, precis som det summerades av Liz Cheney när hon gav sitt stöd till riksrätten mot Trump: ”Han kallade mobben, samlade mobben och tände flamman till den här attacken”, säger källan till tidningen.

Advokatfirman Debevoise & Plimpton som uppges sätta samman bevismaterialet har avböjt att kommentera uppgifterna till tidningen.

Väntas pågå en vecka

Demokraternas arbete inför riksrätten krockar dock med partiets arbete i senaten, där partiet uppges vilja få ärendet med Trump överstökat för att inte stjäla uppmärksamheten från nytillträdde Joe Biden.

Och riksrätten väntas bara ta en vecka – vilket är mindre än hälften av den tid som gick åt till första processen mot Trump.

– Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta. Det beror på hur lång tid svaren (Från Trump. Reds anm) tar. Men det kommer bli en rättvis rättegång som respekterar den roll som senaten har, säger representanthusets talman Nancy Pelosi till tidningen.

Förändringar i Trumps juridiska team

Sent på lördagskvällen, lokal tid, kom nyheten att Donald Trump stuvar om i sitt juridiska team inför omröstningen – och att advokaterna Butch Bower och Deborah Barbier får lämna sina uppdrag.

Orsaken bakom beslutet är oklart, men källor uppger till Reuters att parterna ömsesidigt kommit fram till åtgärden. CNN citerar källor som uppger att ytterligare tre advokat som ingått i Trumps försvarsteam slutat: Josh Howard, Johnny Gasser och Greg Harris. 

Dr Fauci: Så var det att jobba under Trump

USA:s smittskyddsläkare berättar om hoten – och att lyssna på vetenskapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.