Så ska de försöka få svensken frisläppt

En svensk major fördes bort i Ukraina i går, nu tvekar valobservatören och moderata riksdagsledamoten Jan Ericson (bilden ovan) om att åka till landet.
Foto: Roger Vikström

Tyskland och svenska Rikskriminalpolisen jobbar för att få kontakt med den svenska officer som förts bort i Ukraina.

Den pro-ryska separatistgruppen som tillfångatagit gruppen hävdar att de är "krigsfångar" - och vill få till en fångutväxling. Nu är förhandlare på väg till regionen.

– Det är ett team från OSSE som är på väg till regionen nu, men jag vet inte hur långt de har kommit, säger en talesperson för tyska utrikesdepartementet.

Det var i går som en grupp militära observatörer fördes bort i Slovjansk i östra Ukraina. I gruppen ingår en svensk major, stationerad vid Högkvarteret och hemmahörande i Stockholm. Gruppen inkluderar totalt 13 personer. Förutom den svenska majoren rör det sig om fyra tyskar, en dansk, en polack och en tjeckisk representant för försvaret. Dessutom tillkommer övrig personal, bland annat förare.

Nu pågår ett intensivt arbete för att etablera kontakt med gruppen - senaste gången de hördes av var i går på förmiddagen. Det är framför allt Tyskland, som ansvarar för gruppen, som är aktiva.

– Tyska UD ansvarar för alla diplomatiska försök att få de här männen fria, säger en person på tyska försvarets presstjänst till Expressen.se på lördagsmorgonen.

Till Reuters säger Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen att de försöker ta reda på vilka kraven är för att släppa gruppen och att de använder alla diplomatiska kanaler för att få männen fria.

Fortfarande strax efter 11 på lördagens förmiddag säger Försvarsmakten att de inte har fått någon kontakt med den svenske majoren eller gruppen.

– Vi har gjort försök att få kontakt. I övrigt kommenterar vi inte vad vi gör, men vi använder alla våra kanaler för att få fram information och påverka händelserna i positiv riktning, säger Johannes Hellqvist, vakthavande informatör.

Kerry ska utöva påtryckningar

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade till sin amerikanske  kollega John Kerry på lördagen att Ukraina måste upphöra med militära  operationer i de sydöstra regionerna som ett led i att dämpa krisen.
I  ett telefonsamtal uppmanade Lavrov den amerikanske utrikesministern att  utöva sitt inflytande för att säkra frigivningen av vad det ryska  utrikesdepartementet kallar "ledare för proteströrelsen".
Kerry och  Lavrov ska ha diskuterat hur situationen med de tillfångatagna  militärobservatörerna från OSSE ska lösas. Enligt departementet har "de  offentliga strukturer" som kontrollerar delar av sydöstra Ukraina inte  blivit ordentligt informerade om observatörernas planer att resa dit.

Kallas för krigsfångar och spioner

I en intervju med tyska Der Spiegel säger Vjatjeslav Ponomarjov, som leder de pro-ryska grupperna i området och dessutom är självutnämnd borgmästare i staden, att gruppen är krigsfångar. Han påstår att det ska finnas spioner i gruppen.

– De undersöks just nu av vår säkerhetstjänst, eftersom de inte har något tillstånd för sitt påstådda övervakningsuppdrag. De hade med sig kartor, där våra vägspärrar var utmärkta, och andra saker som gör att vi misstänker att de är spioner, säger han till tidningen.

Han uppger också att alla i gruppen mår bra, men att han inte kan svara på när de kan släppas.

Gruppen kallas också för Nato-spioner, uppger nyhetsbyrån AFP.

"De har det bra"

Nu på förmiddagen, svensk tid, har Dagens Nyheter lyckats prata med Ponomarjov utanför stadshuset i Slovjansk. Till tidningen säger han att den tillfångatagna gruppen mår bra. Han säger inte var i staden gruppen befinner sig.

– Vi har startat en brottsutredning mot dem. I deras buss fanns komprometterande material. När det är färdigutrett kanske vi släpper dem, svarar Ponomarjov på frågan om gruppen kan släppas under dagen.

Han säger också till Dagens Nyheter att gruppen inte har något att göra med OSSE. Enligt tidningen ska delar av gruppen vara samma observatörer som tidigare i år nekats inträde till Krim-halvön.

Förhandlare på väg

Denis Pusjilin, som är ledare för den självutropade Donetskrepubliken, säger enligt AFP att gruppen med observatörer ska hållas kvar och att de ska användas i en fångutväxling.

– De kommer att utväxlas mot våra egna som hålls fångna. Jag kan inte se något annat sätt för dem att bli fria, säger han enligt AFP.

Rysslands OSSE-ombud Andrei Kelin uppger för nyhetsbyrån Ria att landet ska medverka i arbetet för att observatörsgruppen ska släppas.

En talesperson på tyska utrikesdepartementet uppger också för Expressen.se att förhandlare är på väg till platsen.

– Det är ett team från OSSE som är på väg till regionen nu, men jag vet inte hur långt de har kommit.

Tyska utrikesdepartementet ska just nu också vara i kontakt både med ryska och ukrainska representanter och arbetar för att observatörerna ska friges.

Polisen inkopplad

Svenska UD säger att de fortsättningsvis kommer att arbeta med ärendet men att de inte längre kommenterar det eftersom det nu rör sig om brottslighet.

Från UD:s sida säger man att det är Rikskriminalpolisen som brukar arbeta med ärenden där svenskar förts bort i utlandet. Polisen vill inte bekräfta.

– Vi kommenterar inte och kommer aldrig att kommentera den här typen av ärenden, säger Ylva Voxby på Rikskriminalpolisens presstjänst.

"Förhoppning att ska släppas snart"

Gruppen står under tysk ledning, är inbjudna av Ukraina, och det dokument som stöder deras närvaro i landet är det så kallade Wien-dokumentet. Dokumentet ger medlemsländer i OSSE möjligheter att utbyta information om krigsmakterna.

– Vår förhoppning är att de ska släppas snart och att vi får kontakt med vår personal, säger Mattias Robertsson, informatör på Högkvarteret.

Tvekar inför att resa

Riksdagsledamoten Jan Ericson, M, från Sjuhärad, är i slutet av maj aktuell som valobservatör i Ukraina. Nu tvekar han inför att åka dit.

– Det handlar om hänsyn till familjen. När man tittar på det som hände i går känns det ju tveksamt, säger Jan Ericson.

Han beskriver situationen i landet som "labil". Ännu har han inte bestämt sig för om han ska åka eller inte, men han säger att han tvekar.

– Det känns mer eller mindre som inbördeskrig där borta nu, där olika grupper ger sig på varandra. Men det som hände i går var droppen, det har inte hänt tidigare att man gett sig på och tillfångatagit observatörer, säger Jan Ericson.

Han var där 2012 och agerade som valobservatör. Skillnaderna i landet är stora anser han.

– Då var det ett enhetligt land, det fanns ingen konflikt med Ryssland. Regimen då var inte Guds bästa, men det var ändå ett sammanhållet land. Och vi upplevde inga hot, säger Jan Ericson.

Film släpptes

I går kväll släpptes också en film där Vjateslav Ponomarjov uttalar sig.

– Våra självförsvarsstyrkor har gripit underrättelseofficerare. De som gripits är företrädare för OSSE, och de är yrkesmilitärer från Nato-länder, Tyskland, Danmark, Tjeckien och polisen, och dessutom en grupp ukrainska militärer från Ukrainas generalstab, säger han i klippet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.