Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket Foto: SVT
Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket Foto: SVT

Så ska Danielsson lösa asylkrisen

Publicerad

Oroligheterna på landets asylboenden ökar i takt med att väntan på asylprövning blir längre.

Nu sjösätter Migrationsverket en satsning – och uppmanar företag att erbjuda praktikplatser till asylsökande.

– Vi måste få samhället i övrigt att ställa upp, säger Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket.

Väntan är lång för de asylsökande i Sverige just nu. I upp till 15 månader tvingas asylsökande vänta på att deras fall ska prövas, enligt Migrationsverket.

Och frustrationen över väntan är en av förklaringarna bakom ökningen av oroligheter på landets asylboenden, menar Anders Danielsson, Migrationsverkets generaldirektör.

– Det är inte acceptabelt att människor slåss eller slår sönder saker. Samtidigt är människor frustrerade, det är lång väntan och det är trångbott. Det ligger i sakens natur att det kan bli så här, människor är desperata, säger han.

"Meningsfull väntan"

Vissa som kom i höstas kan få vänta till 2017 innan deras ärenden prövas. Därför kommer Migrationsverket i vår att lansera ett program som ska göra väntan lättare.

Som det har varit hittills har inte asylsökande kunnat börja studera svenska förrän de, eventuellt, fått uppehållstillstånd.

Ett program som heter "meningsfull väntan" ska försöka ändra på det.

– Vi har tagit fram ett program som ska sjösättas under våren, som handlar om språk, samhällsinformation, praktik. Men då måste vi också få samhället i övrigt att ställa upp. Vi kan inte ha praktik om det inte finns några företag som erbjuder praktikplatser, men vi jobbar med det så mycket vi kan, säger Anders Danielsson.

Hur många vill du ska omfattas av det här programmet?

- Så många som möjligt. Så många som kan och vill.

Migrationsverket planerade i somras att dra i gång projektet under senhösten. Då beräknades kostnaderna bli 55 miljoner kronor under 2015 och 150 miljoner per år 2016 till 2019.

Skärpning av asylregler

Men det är inte bara en lång väntan som bidrar till ökningen av oroligheter.

I SVT:s Agenda vittnade personer på asylboenden om att regerings skärpningar av asylregler - och beskedet om att upp till 80 000 kan avvisas – lett till ökad skadegörelse och fler slagsmål.

På frågan i Agenda-studion om talet om bråk ändå överdrivs, svarade Anders Danielsson så här:

– Vi har 100 000 personer på våra boenden, det är jämförbart med en medelstor svensk stad. Nog bråkar man i svenska städer och begår skadegörelse också. Vi måste vara försiktiga med att stigmatisera detta, man kanske ska ta reda på fakta först och inte utgå från enskilda exempel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag