Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ser världen ut - med Van Goghs ögon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Izabelle Nordfjell
Foto: Kerstin Langenberger / Barcroft Media
Foto: Getty Images
Foto: Eddie Wrenn
Foto: Liao Yujie
1 / 9

Synexperten Kazunori Asad har upptäckt att färgblinda som betraktar Van Gogh-tavlor får en helt annan upplevelse.

De skarpa färgerna och konturerna mattas av och gör tavlorna mjukare.

Det spekuleras i att Van Gogh själv var färgblind och att det påverkade hans målande, skriver Mail online.

Synexperter Kazunori Asad granskade bilder i sitt laboratorium med en belysning som imiterade synen för en färgblind person.

I rummet hängde det tavlor av Van Gogh. Kazunori Asad såg att tavlorna blev, enligt honom, bättre i det manipulerade ljuset.

Van Gogh färgblind

Enligt Kazunori Asad fick tavlorna en mjukare ton. Synexperten har nu konstruerat en app som gör att användaren själv kan se Van Goghs tavlor med en färgblind persons syn och själv bilda sig en uppfattning, skriver Daily Mail.

Det finns teorier om att Van Gogh faktiskt var färgblind och att det förklarar hans val av färger i sina tavlor. Van Goghs förkärlek för färgen gul kan vara ett tecken på att han var färgblind, eftersom gult är en färg som för den färgblinde inte försvinner på samma sätt som andra färger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.