Så ser den mystiska cirkeln ut på nära håll

Publicerad

Cirkeln på Östersjöns botten blev en världsnyhet när den upptäcktes för ett år sedan - nu tätnar mysteriet.

Expressen kan nu publicera exklusiva bilder från det första dyket vid objektet - på 85 meters djup.

- Vi var där för att hitta svar, men fick bara ännu fler frågor, säger Stefan Hogeborn, 47, en av dykarna från Ocean X Team som undersökt cirkeln på Östersjöns botten.

Den elfte juni förra året åkte nio professionella dykare ut på Östersjön för att leta skeppsvrak. Dykarna körde i sicksack fram och tillbaka över ett stort område för att söka efter ett antal specifika vrak - när en stor, rund formation dök upp på deras scannerskärm. De undersökte objektet närmare och vad de hittade förbryllade en hel värld.

Några av Sveriges främsta forskare inom marinarkeologi fick se de första bilderna från cirkeln som togs med den så kallade sonaren, ett scannerverktyg, men ingen kunde svara på vad bilderna föreställde.

Väcker fler frågor

Det mystiska fyndet spreds i medierna över hela världen och bland annat CNN rapporterade om Östersjömysteriet. Hittills har inga bilder från dykningar vid cirkeln publicerats.

Nu kan Expressen - som första tidning - publicera de första bilderna från dyket vid det mystiska objektet. Ett dyk som var tänkt att ge svar på mysteriet - men som i stället väckt ännu fler frågor.

Stefan Hogeborn har 20 års erfarenhet av dykning och arbetar som undervattensfotograf och dykinstruktör. Så här beskriver han det första dyket vid den världskända cirkeln i Östersjön:

- Det första vi ser då är någon form av stenformation som ser ut att vara gjuten i cement, säger han.

När de simmar vidare ser de flera stenformationer.

- Det ser ut nästan som ett pärlhalsband eller att någon har försökt göra en eldstad med en decimeter stora stenar på havets botten.

De eldstadsliknande stenformationerna ligger ovanpå det som utgör den stora cirkeln som upptäcktes med scannerverktyget förra året. Dykarnas bilder visar att cirkeln i sin tur består av flera stenar formade som "bullar" eller "svampar" som sitter ihop med varandra och formar cirkeln. Totalt är objektet 60 meter långt och ungefär lika brett.

- När vi hade simmat tvärs över objektet kommer vi till nästa konstiga grej. Då är det som om någon har nypt berget i kanten, som om man har gjutit ihop två formar och det sticker ut sten emellan formarna, säger Stefan Hogeborn.

"Troligen sandsten"

Vid nästa dyk tog de med sig en slägga för att få loss en bit av materialet. Stefan Hogeborn beskriver känslan av materialet som förkolnat. Under sista dyket upptäcker dykarna ett avlångt hål på en och en halv gånger två decimeter som går in i en av stenarna som utgör själva cirkeln.

- Jag har aldrig, aldrig någonsin, sett något liknande, säger Stefan Hogeborn.

Expressen har låtit Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet, se en bild från dykningen.

- Det är troligtvis någon sorts sandsten. När man tittar på strukturen ser det ut som det, säger han.

Proverna från fyndet på Östersjöns botten har skickats på analys.

- Eftersom vi inte fick några svar på de frågor som vi ställde oss, har vi fört det här vidare till experter som får titta på bitarna vi tog med oss upp, säger Stefan Hogeborn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag