Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ser den mystiska cirkeln ut på nära håll

Cirkeln på Östersjöns botten blev en världsnyhet när den upptäcktes för ett år sedan - nu tätnar mysteriet.

Expressen kan nu publicera exklusiva bilder från det första dyket vid objektet - på 85 meters djup.

- Vi var där för att hitta svar, men fick bara ännu fler frågor, säger Stefan Hogeborn, 47, en av dykarna från Ocean X Team som undersökt cirkeln på Östersjöns botten.

Den elfte juni förra året åkte nio professionella dykare ut på Östersjön för att leta skeppsvrak. Dykarna körde i sicksack fram och tillbaka över ett stort område för att söka efter ett antal specifika vrak - när en stor, rund formation dök upp på deras scannerskärm. De undersökte objektet närmare och vad de hittade förbryllade en hel värld.

Några av Sveriges främsta forskare inom marinarkeologi fick se de första bilderna från cirkeln som togs med den så kallade sonaren, ett scannerverktyg, men ingen kunde svara på vad bilderna föreställde.

Väcker fler frågor

Det mystiska fyndet spreds i medierna över hela världen och bland annat CNN rapporterade om Östersjömysteriet. Hittills har inga bilder från dykningar vid cirkeln publicerats.

Nu kan Expressen - som första tidning - publicera de första bilderna från dyket vid det mystiska objektet. Ett dyk som var tänkt att ge svar på mysteriet - men som i stället väckt ännu fler frågor.

Stefan Hogeborn har 20 års erfarenhet av dykning och arbetar som undervattensfotograf och dykinstruktör. Så här beskriver han det första dyket vid den världskända cirkeln i Östersjön:

- Det första vi ser då är någon form av stenformation som ser ut att vara gjuten i cement, säger han.

När de simmar vidare ser de flera stenformationer.

- Det ser ut nästan som ett pärlhalsband eller att någon har försökt göra en eldstad med en decimeter stora stenar på havets botten.

De eldstadsliknande stenformationerna ligger ovanpå det som utgör den stora cirkeln som upptäcktes med scannerverktyget förra året. Dykarnas bilder visar att cirkeln i sin tur består av flera stenar formade som "bullar" eller "svampar" som sitter ihop med varandra och formar cirkeln. Totalt är objektet 60 meter långt och ungefär lika brett.

- När vi hade simmat tvärs över objektet kommer vi till nästa konstiga grej. Då är det som om någon har nypt berget i kanten, som om man har gjutit ihop två formar och det sticker ut sten emellan formarna, säger Stefan Hogeborn.

"Troligen sandsten"

Vid nästa dyk tog de med sig en slägga för att få loss en bit av materialet. Stefan Hogeborn beskriver känslan av materialet som förkolnat. Under sista dyket upptäcker dykarna ett avlångt hål på en och en halv gånger två decimeter som går in i en av stenarna som utgör själva cirkeln.

- Jag har aldrig, aldrig någonsin, sett något liknande, säger Stefan Hogeborn.

Expressen har låtit Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet, se en bild från dykningen.

- Det är troligtvis någon sorts sandsten. När man tittar på strukturen ser det ut som det, säger han.

Proverna från fyndet på Östersjöns botten har skickats på analys.

- Eftersom vi inte fick några svar på de frågor som vi ställde oss, har vi fört det här vidare till experter som får titta på bitarna vi tog med oss upp, säger Stefan Hogeborn.

Fakta

Stenformation som nästan ser ut att vara gjuten i cement, enligt dykarna.

På ett ställe fanns vad som liknas vid ett pärlhalsband - eller som att någon har försökt göra en eldstad med en decimeter stora stenar på havets botten.

De eldstadsliknande stenformationerna ligger ovanpå det som utgör den stora cirkeln som upptäcktes med scannerverktyget förra året. Dykarnas bilder visar att cirkeln i sin tur består av flera stenar ­formade som "bullar" eller "svampar" som sitter ihop med ­varandra och formar cirkeln.

Totalt är objektet 60 meter långt och ungefär lika brett.

På ett annat ställe ser det ut som om någon har nypt berget i kanten, som om man har gjutit ihop två formar och det sticker ut sten emellan formarna, enligt dykarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.