Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ser Breiviks liv ut i fängelset i dag

Breivik har stämt den norska staten för behandlingen i fängelset.Foto: NTB/TT
<p>Under tisdagen hölls rättegången i Telemarksfängelsets gymnastiksal.</p>Foto: NTB/TT
<p>Breivik gjorde en nazisthälsning när han kom in i rättssalen.</p>Foto: NTB/TT

I sina tre celler rör sig Anders Behring Breivik fritt.

Men ungefär där tar friheten slut, och regelbundna besök kan den terrordömde norrmannen glömma.

Det är just levnadsförhållandena som Breivik nu vänder sig emot, i samband med att han stämmer den norska staten för brott mot mänskliga rättigheter.

2011 dödade Anders Behring Breivik 77 personer på Utøya. Nästan lika många personer skadades i den ursinniga terrorattacken, som på allvar skakade det norska samhället för fem år sedan.

Breivik dömdes för morden till den norska lagens strängaste straff - 21 års förvaring. Ett straff som, när tiden löpt ut, kan komma att förlängas med fem år i taget om domstolen anser det nödvändigt.

När Breivik nu stämmer den norska staten har han suttit fängslad i drygt 4,5 år. Tiden har präglats av tystnad från norska myndigheter, som av säkerhetsskäl inte vill avslöja alltför mycket av terroristens vardag.

Men vissa utvalda delar finns ändå bekräftade.

Ingen kontakt med andra fångar

Breivik har tre stycken celler som han kan röra sig mellan. I en av dem sover han, i en annan studerar han, och i den tredje finns möjligheten för honom att träna.

Men friheten sträcker sig inte mycket längre än till rörelsen mellan de tre cellerna.

Under sina år i fängelset har Breivik inte haft någon som helst kontakt med de andra fångarna. Utomhusvistelsen sker på en egen rastgård eller på den allmänna, när inga andra fångar befinner sig där.

Enligt NRK får han en timmes social samvaro med fängelsepersonalen. Tillsammans lagar de då mat, spelar spel och fikar. Den tillvaron har tidigare beskrivits som problematisk för personalen, som då måste spendera tid med en massmördare, som enligt uppgifter inte visar någon som helst ånger.

– De anställda blir utmattade av att han försöker manipulera dem, samt eftersom han skickar och tar emot en enorm mängd brev som måste kontrolleras, har en källa tidigare sagt till VG.

Den övriga kontakten sker med advokaten, som Breivik träffar bakom en glasvägg, samt med hälsopersonal som han får träffa två gånger i veckan. Han ska även tidigare ha haft telefonkontakt med "en väninna", men kontakten avbröts senare.

Träffade sin mamma innan hon dog

Breiviks mänskliga kontakt är alltså nästan uteslutande med personer som är där i sina respektive yrkesroller. Endast vid ett tillfälle har Breivik fått vistas utanför glasväggen för att träffa en privatperson.

Det var för tre år sedan, då han under fem minuter fick träffa sin mamma som han sa farväl till. Enligt SVT dog hon två veckor senare, men Breivik fick inte gå på begravningen.

Han ansöker ofta om diverse besök, men dessa ansökningar avslås ständigt. Detta agerande är en del av grunden till att Breivik nu stämmer den norska staten.

I stämningen hänvisar man till Europakonventionen, som slår fast att ingen ska bli utsatt för tortyr eller omänsklig/nedvärderande behandling eller straff. Den garanterar även att allas rätt till familjeliv och korrespondens respekteras.

Norska staten anser dock att de tre cellerna samt de dagliga vistelserna på rastgården gör att Breivik kan röra sig tillräckligt fritt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.