Sara Svensson. Foto: Christian Örnberg
Sara Svensson. Foto: Christian Örnberg

Så ser barnflickans nya liv ut

Publicerad
Uppdaterad
Eget boende och studier på en kristen folkhögskola.
Men med vissa restriktioner och regler - bland annat förbud mot att besöka Knutby.
Så här blir Sara Svenssons nya liv i frihet.
Sara Svensson, 33, dömdes till sluten rättpsykiatrisk vård för mord och mordförsök i Knutby för sex år sedan.
Med åren har hon givits allt större friheter. I julas fick hon åka hem i två veckor för att fira med familjen.
Den 11 januari i år började hon plugga på textilutbildningen på Vadstena folkhögskola.
I dag onsdag kom nästa frihetsbesked för Sara Svensson när Förvaltningsrätten i Linköping beslutade att vården ska bli öppen i stället för sluten.
Det innebär att Sara Svensson inte längre behöver bo på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.
I stället kan hon starta ett nytt liv i en egen bostad.

Sekretess

Bo Johansson, rådman i ärendet vid Förvaltningsrätten i Linköping, är förtegen vad det gäller Sara Svenssons nya liv.
- Vi avslöjar inte några detaljer när det gäller hur Sara Svenssons liv kommer att se ut framöver. Det är sekretess på nästan allt, säger han.
Enligt Bo Johansson är det inte säkert att Sara Svensson kommer att ta steget fullt ut med egen lägenhet.
– Det är inte säkert att den intagne flyttar till egen lägenhet. Man kanske väljer att flytta hem till föräldrar eller något liknande. Sara Svensson är dock inte helt fri, den öppna rättspsykiatriska vården innebär flera regler som hon måste följa.
I förvaltningsrättens dom står det att hon ska följa ”uppgjorda regler och rutiner”, samt att hon ska ”medverka i tillsyns– och kontrollåtgärder”.
Vad detta innebär specificeras inte.

Får inte åka till Uppsala

De enda detaljerna som framgår i domen gäller reserestriktioner. Sara Svensson får inte åka till Uppsala kommun där Knutby ligger.
Hon får heller inte aktivt uppsöka de personer som var målsägande i domen mot henne.
”Sara Svensson är i behov av fortsatt tvångsvård. Med hänsyn till Sara Svenssons psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt är det emellertid inte längre påkallat att hon är intagen på en sjukvårdsinrättning för kvalificerad psykiatrisk dygnetruntvård som är förenat med frihetsberövande och annat tvång”, står det i domen.
Nästa steg i processen är att bli helt fri, men Bo Johansson vill inte spekulera i när det kan bli aktuellt för Sara Svensson.
- Det är helt omöjligt att svara på. Det beror på hur hon sköter sig och hur sjukhuset bedömer hennes sjukdomshistoria. När sjukhuset tycker att det är lämpligt ansöker de till oss och då gör vi en bedömning, säger Bo Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag