Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ser alliansens
budgetförslag ut

Jakob Forssmed, KD, Emil Källström, C, Anna Kinberg Batra, M och Erik Ullenhag, FP

I dag presenterar alliansen sitt gemensamma budgetalternativ.

Dagens Nyheters debattsida beskriver partiernas ekonomisk-politiska talespersoner huvuddragen i skuggbudgeten.

"I dag presenterar vi ett samlat förslag, där fyra miljarder till skolan, regelförenklingar för entreprenörer och satsningar på infrastruktur ska bygga Sverige starkt", skriver talespersonerna i DN.

SÅ SER ALLIANSENS BUDGET UT

√ Skola

Alliansen vill gå vidare med en tioårig grundskola, det ska vara mer matematik i högstadiet och betyg ska ges från årskurs fyra. De vill de satsa 4 miljarder kronor för mer kunskap i skolan under 2015.

√ Jobb

Alliansen har ett jobbmål om att mer än fem miljoner människor ska ha ett jobb år 2020 genom att sysselsättningen ökar med 350 000 personer.

√ Integration

För att utrikes födda lättare ska komma in i arbetslivet vill alliansen genomfröa förbättringar av validering av tidigare studier, de vill fortsätta bygga ut de kompletterande högskoleutbildningarna och de vill förstärka arbetsförberedande etableringskurser vid folkhögskolor.

√ Företagande

För att skapa mer jobb är små och medelstora företag viktiga, anser alliansen. De förslår ett stort paket för att reglerna ska bli enklare och bättre för entreprenörer. De vill även införa åtgärder för att halvera den tid det tar att starta eget företag och de vill sänka kravet på aktiekapital.

√ Infrastruktur

Alliansen vill göra stora satsningar på ny stambana för höghastighetståt och de vill satsa på 10 000 laddstolpar för elbilar. De vill dessutom genomföra reformer för att det ska vara mindre byggkrångel. Alliansen skriver i DN Debatt att deras förslag bidrar till att man kan bygga 300 000 nya bostäder fram till 2020.

√ Ekonomi

Alliansen presenterar i sin budget en politik för hur Sverige kan nå en procents överskott år 2018. Genom att bygga skyddsintervallar i ekonomin säger de att de säkrar möjligheten att skydda jobb och välfärd i nästa kris.

Källa: Allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner skriver om budgetalternativet - som presenteras i sin helhet under måndagen - på DN Debatt.

DN Debatt skriver allianspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner Anna Kinberg Batra (M), Emil Källström (C), Erik Ullenhag (FP) och Jakob Forssmed (KD) att de inte bryter ut några enstaka förslag i regeringens budget utan presenterar ett gemensamt samlat förslag.

Talespersonerna fokuserar på tre centrala områden i sitt budgetförslag som de menar skiljer sig åt från regeringens:

√ Ekonomin

√ Jobben

√ Infrastrukturen

Partiernas företrädare skriver på DN Debatt att målet med den ekonomiska politiken är att säkra en procents överskott år 2018.

"Genom att nu bygga skyddsvallar i ekonomin säkrar vi möjligheten att värna jobb och välfärd i nästa kris", skriver talespersonerna på DN Debatt.

Satsningen på jobben ska leda till att fler än fem miljoner människor ska ha ett jobb att gå till år 2020 och ett första steg är att öka sysselsättningen med 350 000 personer. Men vilka konkreta åtgärder som ska bereda vägen för det nämns inte, utan man konstaterar att vägen dit börjar i skolan.

Om skolan skriver de:

"Alliansen har genomfört den största satsningen på mer än 20 år för att höja lärares löner, vi föreslår i dag ytterligare karriärtjänster för skickliga lärare. Totalt möjliggör våra satsningar 4 miljarder kronor för mer kunskap i skolan redan 2015."

I skuggbudgeten utgör infrastruktursatsningar också en stor del.

"Alliansen vill investera i infrastruktur och bostäder för att knyta ihop Sverige och göra det möjligt för människor och företag att bo och verka i hela landet", skriver alliansparternas ekonomiskpolitiska talespersoner i DN Debatt.

Enligt debattartikeln vill allianspartierna bland annat satsa stort på en ny stambana för höghastighetståg och på reformer för mindre byggkrångel. De ekonomiskpolitiska talespersonerna menar att detta bidrar till att Sverige kan fortsätta växa och till att det kan byggas 300 000 nya bostäder fram till och med år 2020, enligt DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.