Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så semestrar du billigt på hemmaplan i Uppsala

Minimal budget till semestern? Kallt i havet? Då kan kanske Fyrishovsbadet vara ett alternativ.
Foto: Peter Thunborg.
Pank semesterfirare? Lugn, ibland är hemma bäst.
Uppsala.expressen.se ger dig de bästa tipsen för en billig semester på hemmaplan.

FAKTA

Och här är fler tips...
* På galleri Båthuset på Nöttövägen pågår hela sommaren utställningen ”Marina Stilleben” av båtmodellbyggaren Bertil Stridsberg. Kostar ingenting att besöka.
* Konstsommar på Gräsö - konstnärer och hantverkare bjuder in till konstrunda. 9-15/7, 12-17.
* Tennisveckan i Öregrund - 21-27/7
* Bakluckan drive-in-loppis. 28/7, 4/8, 11/8
* Roslagsloppet - Folkfest och racerbåtstävling med målgång i Öregrund. Ett evenemang som passar hela familjen.
* Öregrunds badortsdagar - kläd- och hattparad, badortsteater och badortsdopp.17-19/8, fri entré.

Nära till vatten, då behövs ingen stor semesterkassa. I alla fall inte så länge solen skiner.
– Jag rekommenderar Fjällnora som har sandstrand, bryggor, servering, bangolf, fritt fiske, naturistbad, hundbad, lantdjur och vedeldad bastuflotte. Det finns dessutom cykeluthyrning, både mountainbikes och tandem, uthyrning av kanoter, havskajaker, trampbåtar, roddbåtar, grill och sällskapsspel, säger Brita Zetterberg-Blom på Uppsala turistbyrå.

Vattenlekar inomhus

För de som vet med sig att de kommer att bada mycket i sommar men tycker att havet är för kallt kan det vara en idé att köpa ett Sommarpass som ger fri entré fram till sista augusti på Fyrishov och Gottsunda bad och motion.
Ett annat semesteralternativ för barnfamiljen är att åka till Vattenfall Science Center på Laxön. Den interaktiva utställningen är ett samarbete med Tom Tits experiment. Både vuxna och barn får möjlighet att undersöka vattnets möjligheter. Inträdet är 30 kronor för vuxna och 15 kronor för barn över 4 år.

Gå med Pelle Svanslös

För de barn som är sugna på lantlig miljö finns Gränby 4H-gård, som även erbjuder en rad akiviteter och kurser. Till exempel är det möjligt att åka häst och vagn och prova ponnyridning. Fri entré men avgift för aktiviteter.
– För de små finns även Pelle Svanslöspromenader, Pelle Svanlös Hus och museet Lennakatten, säger Brita Zetterberg-Blom.
Ett mer vuxet alternativ är att åka på guidad busstur i Forsmark. Resan passerar kärnkraftverket, biotestsjön och det vackra bruket. Minimiålder är sju år i vuxens sällskap. För att åka med ner i slutförvaret måste du kunna gå obehindrat utan hjälp. Fri entré.

Gratis utomhusgympa

För de som vill röra på sig har Friskis & Svettis gratis utomhusgympa i Stadsparken kl 18.30 måndag och torsdag varje vecka, ibland fler kvällar. De mer nöjeslystna semsterfirarna kan njuta av olika musikevenenmang på Katalin. Inträdet varierar beroende på evenemang, men till puben är det fri entré.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.