Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så samlar SD makten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie åkesson, 31, partiledare sedan 2005 och dessförinnan ledare för SDU, partiets ungdomsförbund. Åkesson var tidigare tillsammans med SD-ledamoten Mattias Karlssons syster men är nu tillsammans med Louise Erixon. Louise Erixon, 21, sekreterare vid partiets riksdagskansli och flickvän till Åkesson. Erixon var tidigare förbundssekreterare för SDU och har jobbat på partiets kansli. Erixon är dotter till riksdagsledamoten Margareta Sandstedt. Margareta Sandstedt, 46, riksdagsledamot från Gävle och mamma till Erixon och kan alltså bli svärmor till Åkesson. Hennes make Roland Sandstedt är också engagerad i partiet.
Foto: Stefan Söderström

Sverigedemokraternas högsta partitopp knyter makten till sig -   och sina familjer. 

Expressens granskning av maktfamiljerna inom SD visar att flera flickvänner till partiets höjdare blivit anställda av partiet efter valet. 

- Det känns obekvämt att prata om sånt här, säger SD-ledamoten Mattias Karlsson om att hans fru precis fått jobb i partiet.

Sverigedemokraternas valframgång -  riksdagsinträdet, 612 kommunala mandat och 68 landstingsmandat -  har gjort att partibidragen till SD nu skjuter i höjden. För pengarna har partiet börjat anställa folk.

 Expressen har tidigare berättat att Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon anställts vid partiets riksdagskansli. Men Erixon är inte den enda flickvännen till en SD-topp som fått nytt jobb.

Kommenterar inte

 Den förre presschefen och numera riksdagsledamoten Mattias Karlssons fru Gabriella Hedarv står också på partiets lönelista. Hedarv, som inte gått att nå för en kommentar, har anställts vid infoavdelning på partikansliet som i januari flyttar från Stockholm till Kristianstad.

 - Sedan en kort tid tillbaka jobbar hon för partiet, säger Mattias Karlsson.

Har du varit inblandad i att hon fått jobbet?

 - Nej, det är inom en helt annan del av organisationen.

 Partisekreteraren och gruppledaren i riksdagen Björn Söders flickvän Anna Wigenstorp ska snart börja sitt jobb inom SD.

 - Framför allt i februari, säger Wigenstorp om när hon ska börja.

 Wigenstorp vill inte berätta vilka arbetsuppgifter hon ska få. När Expressen för på tal att hon är tillsammans med Björn Söder så säger hon:

 - Jag återkommer senare under dagen.

 När Anna Wigenstorp återkommer säger hon:

 - Jag är ingen offentlig person så därför har jag inget att kommentera.

"De håller ihop"

 Pressekreteraren Eric Myrin meddelar via mejl att Björn Söder inte haft något med anställningen av flickvännen att göra.

 De tre SD-topparna brukar tillsammans med SD-ledamoten Richard Jomshof kallas för "de fyras gäng" och genom åren har kritik riktats mot maktkoncentrationen kring de fyra. Men att öppet utmana dem -  eller ens kritisera dem -  leder ofta till utfrysning, enligt flera SD-politiker som Expressen talat med.

 Uppgifterna att flera av dem nu fått sina respektive anställda förvånar inte.

 - De håller ihop. Det är svårt att komma in bland dem, säger en kritiker inom partiet som vill vara anonym.

 Expressens kartläggning visar att det förutom "de fyras gäng" finns några tongivande familjer inom SD-rörelsen. Familjerna är nu representerade i riksdagen men har oftast kvar en fot i det lokala partiarbetet.

FAKTA

Släktband inom politiken

Statsminister Fredrik Reinfeldt
som är gift med landstingsrådet Filippa Reinfeldt. Deras son Gustaf är aktiv inom MUF.
S-ledaren Mona Sahlin är gift med Bo Sahlin som är vd för det socialdemokratiska mediebolaget AiP Media Produktion AB.
Förre justitieministern Thomas Bodström är son till förre utrikes- och utbildningsministern Lennart Bodström. För att bara ta två exempel. Också i andra partier finns benägenheten att gifta sig med andra politiker. Bland annat var förre FP-ledaren Lars Leijonborg gift med partikamraten och numera borgarrådet Lotta Edholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.