Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så säger svenska lagen om vilda djur

Om du skulle känna för att ta hem ett vilt djur du hittar ute i naturen får du troligtvis inte behålla det.

Lagen säger nämligen att det krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att hand om vilda djur i mer än 48 timmar.

Ett djur som är borttappat räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. Om man tar hand om ett borttappat djur är man därför skyldig att höra av sig till polisen.
Eftersom det kan vara svårt att avgöra om ett djur är borttappat eller övergivet får polisen utifrån en helhetsbedömning av omständigheter försöka avgöra det. Till exempel behöver en hund som springer löst inte alltid vara borttappad, utan kan vara en jakthund som en jägare släppt i skogen under pågående jakt.

Vilda djur inte hittegods

Eftersom vilda djur saknar ägare är de aldrig hittegods.

För att ta hand om vilda djur i mer än 48 timmar behövs ett tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Det innebär att det alltså är olagligt att ha vilda djur hemma längre än två dygn utan särskilt tillstånd.

Om man kör på och skadar björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn, är man skyldig att märka ut platsen och att kontakta närmaste polismyndighet så att eftersök kan organiseras.

 

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.