Så säger Reinfeldt om saknade svenskarna

Publicerad

VILNIUS. De saknade svenskarna har varit borta i fem dygn.

Statsministern som befinner sig i Vilnius på EU-toppmöte följer noggrant utvecklingen.

- Jag förstår om det naturligtvis finns oro hos de anhöriga om vad som nu kan ske, säger Fredrik Reinfeldt.

Sedan krigskorrespondenterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed tillfångatogs nära Libanons gräns har den svenska regeringen varit ytterst sparsam med information om hur man arbetar för att få fram mer information om försvinnandet.

Det är erfarenheten att vi tar sådana här frågor på stort allvar men ni har också lärt er att det är väldigt lite vi kan och bör säga, och anledningen till att vi inte bör säga det är hänsynen till personerna, sade utrikesminister Carl Bildt tidigare i veckan i riksdagen.

Vid Östeuropeiska toppmötet i Vilnius är utrikesministern ännu mer förtegen och ville inte svara på om nya uppgifter om de saknade journalisterna nått UD. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade situationen på röda mattan på väg in till den inledande middagen med EU:s stats- och regeringschefer.

- Vi måste naturligtvis följa detta noggrant och på olika sätt agera för att efterhöra vad som har hänt. Jag förstår om det naturligtvis finns stor oro hos de anhöriga om vad som nu kan ske men det är vad jag kan säga just nu, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag