Så säger politikerna om Max interna brev

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag är övertygad om att Max anställda är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet", säger Stefan Löfven till Expressen.
Foto: Robban Andersson

I ett internt brev till de anställda på Max meddelar vd:n Richard Bergfors att det vore en "fullständig katastrof" om S och V vinner valet eftersom de vill "höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna".

Nu får hamburgerkedjans vd mothugg av Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt - men stöd av Centerpartiet.

– Jag är övertygad om att Max anställda är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet, säger S-ledaren till Expressen.

Det var den regeringskritiska sajten Alliansfritt som i går publicerade ett brev som hamburgerkedjan Max vd Richard Bergfors och företagets vice vd Christoffer Bergfors skickat ut till sina drygt 3000 anställda. I brevet finns ett stycke som har skapat stor debatt:

"Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt", skriver Richard och Christoffer Bergfors till sina anställda.

Brevet har fått både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att reagera starkt mot bröderna Bergfors.

Mothugg från S och V

– Jag är övertygad om att Max anställda är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet. Jag är inte helt säker på att de prioriterar skattesänkningar före jobb, skola och välfärd, säger Stefan Löfven.

Jonas Sjöstedt (V) tolkar brevet som ett sätt att försöka få de anställda att inte rösta rött i valet.

– Jag tycker det är olämpligt att ett företag försöker påverka sina anställda hur de ska rösta i valet. Det är faktiskt ganska anmärkningsvärt, säger han till Expressen.

V-ledaren tror dock inte att personalen på Max låter sig påverkas.

– Nä, jag tror folk tänker själva. Jag tror också att en del kan känna sig provocerade av det här. Även Max anställda inser nog att vi behöver pengar till att bygga bostäder, satsa på välfärden och många andra saker, snarare än att ge dem till ägarna av restaurangkedjor, säger Sjöstedt.

Stöd från C

Men på andra sidan blockgränsen är tonen annorlunda. Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Åsling tycker att Stefan Löfven gör fel som kritiserar Max.

– Jag är förvånad över att Löfven går ut och kritiserar företaget på det här sättet. Man kan diskutera om ett företag ska gå ut internt på det här sättet, men Löfven borde bemöta Max i sakfrågorna i stället för att sabla ned en duktig näringsidkare, säger han.

Richard Bergfors själv menar att brevet absolut inte var tänkt som ett försök att styra hur de anställda röstar.

– Jag skulle vara ganska naiv om jag trodde att det jag skriver skulle få någon större påverkan på hur folk röstar. Jag tror mer på människor än så, säger han.

Sänkningen av restaurangmomsen

• Från den 1 januari 2012 sänktes restaurangmomsen från 25 procent till 12 procent. Sänkningen gällde inte alkoholförsäljning, där momsen fortfarande ligger på 25 procent. Tanken var att företagen skulle få råd att anställa fler och sänka priserna på maten.

• Sedan sänkningen genomfördes har den utmålats både som ett fiasko och som en framgång för regeringen. I juli 2013 meddelade Statistiska centralbyrån, SCB, att åtgärden inte gett fler jobb i restaurangbranschen. Men i slutet av förra året kom en rapport från Konjunkturinstitutet, KI, som gjorde gällande att sänkningen av krogmomsen gett 4000 nya jobb och inneburit att priserna sjunkit med fyra procent.

Bröderna Bergfors ord i brevet som skapade debatt

"Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt".

Max vd Richard Bergfors och Max vice vd Christoffer Bergfors i ett brev till sina anställda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.