Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så säger lagen om Trumps krav att stoppa rösträkningen

Här är hela Donald Trumps tal från natten mot fredagen.
Foto: STEPHEN ZENNER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / STEPHEN ZENNER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO
Foto: ASHLEE REZIN GARCIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MORRY GASH / AP TT NYHETSBYRÅN

Sedan valdagen har president Donald Trump kommit med flera hot om rättsliga åtgärder kring röstningen och rösträkningen i valet.

På hans Twitter är budskapet tydligt: ”AVBRYT RÄKNINGEN”.

Men kan han verkligen kräva en sådan sak?

Donald Trump och hans kampanj har skickat in stämningsansökningar för att sluta räkna röster i vågmästarstaterna Pennsylvania, Georgia och Michigan.

Trumps krav har fått hård kritik, bland annat från internationella valobservatörer från den europeiska organisationen OSSE. De anser att hans utspel om valfusk är ”ett grovt missbruk av ämbetet”, rapporterar Stuttgarter Zeitung. 

Alla röster räknas

Förutsättningarna för presidentvalet och röstningen finns reglerade i den amerikanska konstitutionen. Delstaterna styr själva över hur röstningen ska gå till i varje delstat. Det innebär att det finns 51 system, som alla ser olika ut.

Men två saker har de alla gemensamt.

Den första är att alla röster, både poströster och sådana lagda på valdagen, räknas så länge de lagts senast på valdagen.

Den andra är att en federal lag reglerar hur länge alla delstater har på sig att räkna och officiellt lämna över sina resultat. Tidsperioden skiftar lite från år till år, 2020 är tidsgränsen den 8 december. Den 14 december lägger elektorerna sina röster.

Det kan hända med rösterna

Att Donald Trump valt att ta rösträkningen till rätten i Georgia och Michigan kan ha sin förklaring i att det är viktiga delstater för honom att vinna, i kombination med att demokrater är mer benägna att poströsta än vad republikaner är. 

Trumps stämning i Pennsylvania kräver lite mer förklaring. 

2020 röstade amerikanska högsta domstolen i Pennsylvania igenom en lag som giltiggör poströster i delstaten även om de anländer så sent som 6 november – så länge de har en poststämpel från valdagen.

Det är detta förslag som Trumpkampanjen ifrågasätter. Det gjorde också republikanska representanter i Pennsylvanias högsta domstol, som överklagat lagen två gånger till federala högsta domstolen. Båda gångerna har överklagan avslagits, men det finns sådant som tyder på att domstolen kan komma att ta upp frågan på nytt.

I det skriftliga avslaget står det att de poströster som anländer efter valdagen ska separeras från de övriga – vilket kan innebära att de kan komma att ogiltigförklaras om fallet tas upp på nytt och ett nytt beslut fattas.

Gabriel Sterling, Georgias talesperson för Secretary of State talade under torsdagen
Demonstrationer har blossat upp kring rösträkningsfrågan i USA. Men Trumps supportrar är tvetydiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.