Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så sågas vårbudgeten av oppositionen

Miljöpartiets Per Bolund konstaterar i en kommentar på Twitter att "regeringen skriver mer om ubåtar än om jämställdhet i vårbudgeten".Foto: Jens L'Estrade

Föga överraskande sågas Anders Borgs budget av oppositionen.

– Sverige är i dag i ett betydligt sämre läge än 2006, säger skuggfinansministern Magdalena Andersson (S).

Vänsterpartiets Ulla Andersson är också kritisk mot regeringen:

– Nu är det valår och då vill man sätta en annan bild av sig själva, men prioriteten har hela tiden varit skattesänkningar.

Klockan elva i dag kommenterade Socialdemokraternas skuggfinansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Kritiken riktas till största del mot regeringens tidigare jobbskatteavdrag - som Socialdemokraterna accepterat:

– Det skulle ge jobb. Men vi har fått en arbetslöshet som bitit sig fast på hög nivå och sysselsättningsgraden har inte stigit. Jobben kom inte, i stället har vi fått stora hål i de offentliga finanserna. Det största budgetunderskottet sedan budgetsaneringen.

"Väldigt konstigt motiv"

Motivet för stimulanser 2014 är svag utveckling, enligt Borg. Men enligt Andersson finns det inget som tyder på att tillväxten kommer att vara svagare 2014 än 2015 och 2016.

– Det är ett väldigt konstigt motiv, säger Magdalena Andersson.

Sverige är i dag i ett betydligt sämre läge än 2006, enligt Andersson.

Även inom Vänsterpartiet är reaktionerna upprörda.

– Skattesänkningarna har varit det viktigaste i jobbpolitiken, enligt Anders Borg, så vad ska man göra nu då? Hade det varit det, så hade vi haft full sysselsättning nu, säger Ulla Andersson.

Miljöpartiet: "Skriver mer om ubåtar"

Hon konstaterar att arbetslösheten ökat med 75 000 personer sedan 2006 samtidigt som utbetalningarna i arbetslöshetsförsäkringen minskat med 13 miljarder kronor.

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund anser att Anders Borg "står naken i jobbpolitiken". Bolund ger regeringen underkänt i tre kärnämnen: offentliga finanser, jobben och skolan.

– I alla kärnämnen har regeringen misslyckats, säger Bolund.

Han är även missnöjd med regeringens klimatambitioner.

– Jag vill utlysa en hittelön till den som kan hitta ett enda skarpt förslag för klimatpolitiken, säger Bolund.

Socialdemokraterna kritiserar bostadspolitiken

På Twitter skriver Bolund att "regeringen skriver mer om ubåtar än om jämställdhet i vårbudgeten".

S-riksdagsledamoten Agneta Gille twittrar också om regeringens budget:

"Hur tänker Borg nu? Alla satsningar ska finansieras krona för krona, M har lovat nya Jas-plan - vilka skatter ska finansiera dem?"

Socialdemokraternas Veronica Palm:

"280 000 unga bostadslösa genererar 0 bostadspolitiska förslag i regeringens vårbudget."