Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så reagerar världen på USA:s Syrienattack

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, exempelvis, stödjer Trumps beslut om en missilattack mot Syrien.
Foto: Dan Balilty / AP TT NYHETSBYRÅN
John McCain.
Foto: Evan Vucci / AP
Lindsey Graham.
Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump får stöd av flera högt uppsatta politiker i amerikanska kongressen – men även andra världsledare – efter att ha låtit avfyra 59 kryssningsrobotar mot mål i Syrien.

Merkel och Hollande lägger ansvaret för attacken på Assad.

Storbritannien, Australien och Turkiet har visat sitt stöd medan Iran och Ryssland fördömer attacken.

Samtidigt menar flera företrädare att presidenten nu måste vända sig till kongressen innan nya attacker kan ske, rapporterar CNN.

USA:s bombangrepp mot den syriska regimen har omedelbart fått stöd på hemmaplan från flera senatorer och ledamöter i representanthuset, men också stora världsledare.

Inför bombningen informerades över två dussin ledamöter om vad som skulle ske, uppger en källa i Vita huset för CNN.

Flera tunga röster har omedelbart gått ut med sitt stöd för Donald Trump efter händelsen. Bland dem finns senatorerna John McCain och Lindsey Graham - båda republikanska senatorer som ses som tunga namn i försvarspolitiken - som har utfärdat ett gemensamt uttalande:

– På överbefälhavaren (Donald Trump reds anm) order har de skickat en viktig signal om att USA inte längre kommer att se på när Assad, med hjälp och stöd från Putins Ryssland, slaktar oskyldiga syrier med kemiska vapen och bombtunnor.


LÄS MER: USA bombar Syrien efter misstänkt giftgasattack


Merkel och Hollande lägger ansvaret för attacken på Assad.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

"Förtjänar folkets stöd"

– Till skillnad från den tidigare administrationen, så konfronterade president Trump ett avgörande ögonblick i Syrien och tog handling. För det förtjänar han det amerikanska folkets stöd.

Representanthusets talman Paul Ryan, även han tung republikansk företrädare, kallar aktionen för "passande och rättvis".

– Dessa taktiska bombningar gör det tydligt att Assadregimen inte längre kan räkna med amerikansk passivitet när det utförs hemskheter mot det syriska folket, säger Ryan.

Talmannen avslutar sitt uttalande med att han hoppas att presidenten nu vänder sig till kongressen. Det är en önskan han inte är ensam om.

Netanyahu stödjer Trump

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var bland de första att uttrycka sitt stöd för Trumps beslut om en missilattack mot Syrien.

– Den amerikanske presidenten har skickat en tydlig signal att användningen och spridningen av kemiska vapen inte ska tolereras, säger premiärministern, rapporterar Telegraph.

Under förmiddagen meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande att ansvaret för USA-attackerna ligger helt på Assad.
Förutom Israel så stödjer även Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon attacken fullt ut, liksom Australien och Turkiet, medan Iran fördömer USA:s agerande.Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon stödjer attacken fullt ut.
Foto: Nicholson/Lnp/Rex/Shutterstock

Enligt CNN är Ryssland, liksom Iran, ett av de länder som inte ställer sig bakom attacken. Rysslands president Vladimir Putin säger att attacken är en "aggression gentemot en suverän stat".
Kina fördömer alla kemiska attacker och vädjar till "mindre försämringar", enligt AFP.
Schumer: Trump måste gå genom kongressen

En skeptiker är Rand Paul, republikansk senator från Kentucky.

– Medan vi alla fördömer hemskheterna i Syrien, så har USA inte blivit attackerat. Presidenten behöver enligt konstitutionen godkännande från kongressen för att utföra militära aktioner. Våra tidigare insatser i regionen har inte gjort något för att göra oss säkrare och den i Syrien kommer inte att vara annorlunda, meddelar Paul i ett uttalande.

Demokraternas toppnamn i senaten, New York-senatorn Chuck Schumer, väljer att hylla den amerikanska militären.

– Att säkerställa att Assad vet om att han måste betala när han begår sådana hemska grymheter är rätt sak att göra, säger Schumer.

Målet för de amerikanska bombningarna ligger nära staden Homs. Guvernören i staden säger, enligt statliga televisionen, att "Syriens ledning och den syriska politiken kommer inte att förändras. Attacken var inte den första. Och jag tror inte att det blir den sista."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.