Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så reagerar läsarna på avslöjandet

Skitigt under handfat på Sös i Stockholm
Hål i taket på Sus i Malmö
Smuts på golvet på Södersjukhuset i Stockholm

Reaktionerna har rasat in på Facebook och Twitter efter Expressens avslöjande om lokalvårdarnas arbetsvillkor och den livsfarliga smutsen på ett av Sveriges största akutsjukhus.

– Kvaliteten blir sämre och personalen mår sämre. Fast vi städtanter är ju en förbrukningsvara som går att ersätta, skriver en kvinna.

Expressens medicinreporter Anna Bäsén tog sommarjobb som städerska på Södersjukhuset och tog prover på sammanlagt 93 olika ytor på sjukhuset. Telefoner, sängbord, toaletter samt högriskplatser där infektionsrisken är hög.

Det visade sig att nästan hälften av ytorna hade smutsvärden som inte var godkända – eller var så smutsiga att de var helt underkända.

Redan i söndags, när avslöjandet publicerades, började reaktionerna trilla in.

En kvinna på Facebook skrev:

"När min mamma låg på ett av Stockholms stora sjukhus blev hon vid 2 tillfällen smittad av svåra tarmbakterier, som smittar via avföring! Tar oerhört hårt på krafterna när man redan är sjuk. På golvet kunde det ligga blodiga tussar o tappad medicin!"

Stressiga arbetsdagar

I dag publicerades andra delen där Anna Bäsén redogör för hur arbetsdagarna för en lokalvårdare kan se ut – om tidspressen som tvingade henne att fuska med städningen dag efter dag.

På Facebook har inte reaktionerna låtit vänta på sig. Majoriteten av kommentarerna är från kvinnor som själva har erfarenhet av yrket och som vittnar om samma tidspress.

"Riktigt jävlig bransch, de skjuter sig själva i foten som håller på att pressa ner priserna. Kvaliteten blir sämre och personalen mår sämre. Fast vi städtanter är ju en förbrukningsvara som går att ersätta", skriver en kvinna.

"Tycker synd om lokalvårdare"

Många uttrycker medkänsla för lokalvårdarna.

"Jag tycker synd om lokalvårdare det är så mycket stress nu för tiden. Man hinner inte med att städa som man ska. Det kan innebära att personalens rum och omklädningsrum inte städas den dagen och inte nästa dag", skriver en kvinna på Facebook.

En annan kvinna skriver:

"Hela städbranschen ser ut så här och många andra. Låga priser, stressigt jobb, noll utbildning, inga vikarier. Kunden kan ändra snabbt på detta. Betala för det du faktiskt vill ha, inse det rimliga orimliga i offerterna du får."

Johanna Julén twittrade:

 

 

Kritik mot företag

Mycket av kritiken mot den slarviga städningen bottnar i företagen som anställs av sjukhusen.

"Så här är det i städbranschen, förstår att många av er blir chockade. Tänk då vad era barn/tonåringar får utstå på dagis, skola etc. Det är oftast bolag med vinstsyfte som kör den här stilen", skriver en kvinna.

Daniel Johansson twittrade:

 

 

"Slita ut sin stackars personal för egen vinning skamligt", skriver en kvinna på Facebook.

"Det är skrämmande hur offentlig verksamhet sköts", skriver en man i kommentarsfältet.

Ebba Elena Karlström twittrade:

 

 

Inget högstatusområde

Det är många som har hört av sig till Anna Bäsén och delat med sig av sina egna upplevelser.

– Eftersom städning inte är högstatusområde så är det tyvärr ganska tyst om det och jag är glad över att kunna bidra till att det blir debatt – för dålig städning är dödligt farligt, säger Anna Bäsén, Expressens medicinreporter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.