Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så räddade Chris livet på sin son – dog själv

Britten Chris Bevington, 41, är en av de fem dödade i terrordådet 7 april 2017. Foto: BEVINGTON FAMILY/ FOC / HANDOUT / EPA / T / EPA TT NYHETSBYRÅN

Britten Chris Bevington, 41, är en av de fem dödade i terrordådet 7 april 2017. 

Precis innan lastbilen nådde honom, puttade han bort sin son ur farans riktning.

Nu berättar vittnen om hur Chris räddade sin son undan Rakhmat Akilov på Drottninggatan.

Människor flydde för sina liv när lastbilen plöjde ner för Drottninggatan den 7 april 2017. Bilder och filmer ur polisens förundersökning visar paniken på gatan och förödelsen som följer Rakhmat Akilovs lastbil.

Flera flydde in i butiker, men alla kunde inte klara sig undan. Britten Chris Bevington, 41, är en av dem. Vittnesmål i polisens förundersökning berättar hur den 41-årige småbarnspappan befinner sig mitt på Drottninggatan och hinner kasta i väg sin son bara sekunder före lastbilen nådde dem. 

Ett vittne befann sig i närheten med ryggen emot. Hon uppger i förundersökningen att hon tänker att pojkens pappa måste ha kastat pojken och att pappan då han blir påkörd befinner sig plus minus någon meter ifrån henne.

Chris Bevington omkom vid tillfället, medan sonen klarade sig fysiskt oskadd vid tillfället. 

 

LÄS MER: Akilovs plan: Krascha in i T-centralen

 

"Chris var en underbar make och son"

En brandman som kom till platsen precis efter händelsen redogör i polisens förundersökning hur pojkens hjälm var krossad.

Chris Bevington var brittisk medborgare, men bodde i Stockholm sedan tio år tillbaka och jobbade som chef på Spotify.

Strax efter terrordådet uttalade sig Chris Bevingtons föräldrar.

– Vi är alla förtvivlade över vår talangfulle och omtänksamme son Chris. Han var en underbar make, son, pappa, broder och nära vän till många, sade pappa John Bevington till Expressen då.

Rakhmat Akilov körde lastbilen in i Åhléns varuhus efter att ha kört på människor på Drottninggatan.Foto: ANDREAS SCHYMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Chris föräldrar skrev till Stefan Löfven

Föräldrarna skrev i oktober ett långt meddelande till statsminister Stefan Löfven. De beskrev då Chris Bevingtons sista stund i livet och hyllade sonen för hans sista insats i livet som pappa.

”Hans sista osjälviska och heroiska handling på jorden var att kasta honom i säkerhet, ur vägen för en stor framrusande öllastbil, framförd av en avskyvärd terrorist, i avsikt att döda, men det kostade honom livet” skrev föräldrarna John och Pamela Bevington då.

Chris Bevington är en av de fem personer som omkom efter Rakhmat Akilovs vansinnesfärd längs Drottninggatan. Även Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Marie Kide, 66, och Mailys Dereymaeker, 31, miste livet. Just nu finns 155 målsägande i fallet mot Rakhmat Akilov.

 

LÄS MER: Britta Svensson: Vi får inte glömma brottsoffren