Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanif Bali pressad av Kristerssons torpeder

Hanif Bali.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gunnar Strömmer.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Tobias Billström.Foto: TOMAS LEPRINCE

Krismötena inom Moderaterna har avlöst varandra de senaste dagarna.

Expressen kan nu berätta om spelet bakom kulisserna som ledde fram till att den kontroversielle M-riksdagsledamoten Hanif Bali, 30, lämnade partistyrelsen och twitter. 

Partiledaren Ulf Kristersson, 54, lät "torpederna" Gunnar Strömmer, 45, och Tobias Billström, 44, läxa upp partikamraten. 

Uteslutning har nämnts som en möjlig yttersta konsekvens, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

Riksdagsledamoten Hanif Bali meddelade på söndagskvällen att han lämnar Moderaternas partistyrelse

– Jag har varit i dialog med partistyrelsen under dagen. Förtroendet för mig är sargat och därmed väljer jag att lämna partistyrelsen, förklarade han för Ekot

Samtidigt gav han beskedet att han lämnar twitter, där han i skrivande stund har närmare 84 000 följare. I fortsättningen ska han i stället driva sin politik "på Facebook, i TV och riksdagskammaren". 

https://twitter.com/hanifbali/status/975458227772182529

Expressen har granskat spelet inom Moderaterna som ledde fram till detta. 

Den som beställde bestraffningen var partiledaren Ulf Kristersson. 

– Ulf har tidigare fått kritik för att han inte agerat mot Hanif Bali. Därför ville han visa sig extra handlingskraftig nu, hävdar en uppgiftslämnare inom Moderaterna. 

”Har en längre tid letat efter en möjlighet att få bort Hanif Bali”

Så sent som för tre veckor sedan beskrevs Hanif Bali så här av Ulf Kristersson i Dagens Nyheter

–  Han har ju ett eget tonläge. Det är inte mitt tonläge. Jag tänker inte moralisera över honom av det enkla skälet att det i alla partier finns människor som uttrycker sig på det sättet, mer eller mindre. En del gör det i digitala former och en del gör det i mycket traditionella mediala former. De uttrycker sig otroligt nedsättande och jag tycker inte om det. Jag gör inte på det sättet och ytterst måste ju var och en själv ta ansvar för hur man uttrycker sig.

På frågan om Balis sätt att kommunicera är ett problem svarade partiledaren: 

–  Nej, men jag skulle inte uttrycka mig på det sättet.

Redan i sitt installationstal i höstas efterlyste Ulf Kristersson "fler vuxna i rummet" och ett bättre samtalsklimat i den politiska debatten:

– Jag kommer inte att söka mina motståndares sämsta argument, utan hans bästa.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer och gruppledaren i riksdagen, Tobias Billström, fick uppdraget av partiledaren redan för en vecka sedan. 

Den direkta orsaken var att Hanif Bali publicerat delar av  den mejlväxling som skett mellan utrikesdepartementet och ledarskribenten Patrik Oksanen, vilket Dagens Nyheter berättade om i fredags

– Delar av partiledningen har en längre tid letat efter en möjlighet att få bort Hanif Bali från partistyrelsen. Nu gav han dem den möjligheten, konstaterar en uppgiftslämnare som står den kontroversielle riksdagsledamoten nära. 

Bakom kulisserna är det Kristersson som hållit i taktpinnen

Enligt uppgifter till Expressen har Strömmer och Billström turats om att läxa upp Hanif Bali den senaste veckan. Hans telefon har gått varm. 

Partiledaren Ulf Kristersson har dock hållit sig undan. Det har inte skett några direkta samtal mellan honom och Hanif Bali de senaste dagarna, erfar Expressen. 

Men bakom kulisserna är det Kristersson som hållit i taktpinnen. 

– Parti- och gruppledningen har suttit i konstanta krismöten hela förra veckan, och även i helgen har man haft krismöten, säger en centralt placerad källa, och fortsätter: 

– I partiet, i riksdagsgruppen och på riksdagskansliet är den främsta spekulationen att gruppledningen och partiledningen vet mer än vad man säger till medierna och den stora oron handlar om att det finns Rysslandskopplingar.

Enligt den officiella versionen valde Hanif Bali självmant att kliva åt sidan på söndagen, men internt inom Moderaterna låter det annorlunda. 

– Partiledningen har inte hymlat internt med att det var de som sparkade honom och att det inte var han själv som tog beslutet. Det är ganska tydligt att de är måna om att den bilden sätts internt, säger en uppgiftslämnare. 

Enligt Expressens uppgiftslämnare har ordet "uteslutning" nämnts som en yttersta konsekvens, om Bali inte hade följt uppmaningen att frivilligt lämna partistyrelsen och twitter. 

”Hanif Bali är väldigt populär bland våra medlemmar”

Expressen har tidigare, vid flera tillfällen, berättat om interna konflikter och falangstrider inom Moderaterna. 

Förra våren anklagades till exempel flera riksdagsledamöter för att ha satt i gång en intern kampanj för att få bort Ulf Kristersson, då ekonomiskpolitisk talesperson.

Bland de som pekades ut fanns riksdagsledamöterna Fredrik Schulte, Erik Bengtzboe, Ida Drougge, Edward Riedl, Carl-Oskar Bohlin – och Hanif Bali. 

Så sent som i december förra året stod det klart att Hanif Bali nominerats till Europaparlamentet inför valet nästa år. 

Dalarna, Västerbotten och Gotland hör till de förbund som nominerat honom.

– Hanif Bali är väldigt populär bland våra medlemmar i Västerbotten. Han sticker ut och vi behöver duktiga företrädare i Bryssel som sticker ut och hörs i debatten. Han skulle kunna vara en av flera bra företrädare i EU-parlamentet, konstaterade riksdagsledamoten Edward Riedl, ordförande i länsförbundet i Västerbotten – och nära vän med Hanif Bali – i Aftonbladet.

Hanif Bali svarade då:

– Det är en intressant tanke, nomineringarna har fått mig att börja fundera i de banorna.

Nu säger källor inom Moderaterna att Hanif Balis chanser inför Europaparlamentsvalet med största sannolikhet är borta. 

När Moderaternas medlemmar röstade i höstas om listorna inför höstens riksdagsval toppade Hanif Bali provvalet i Stockholms län, men nomineringskommittén flyttade ned honom till plats sju i valberedningens förslag – en säker riksdagsplats som det ser ut nu. 

– Jag förstår att det inom ett parti är massa mygel, intressen och kommunnissar som ska ha sina intressen, kommenterade Bali.

Hanif Bali ville på måndagen inte svara på Expressens frågor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.