2016 ställde Novus frågan: Beskriv med tre ord vad du känner kring de politiska turerna sedan valet i september? Ord som nämndes mest var Sandlåda 9%, Rörigt 8,7% och Oro 7,0%2016 ställde Novus frågan: Beskriv med tre ord vad du känner kring de politiska turerna sedan valet i september? Ord som nämndes mest var Sandlåda 9%, Rörigt 8,7% och Oro 7,0%
2016 ställde Novus frågan: Beskriv med tre ord vad du känner kring de politiska turerna sedan valet i september? Ord som nämndes mest var Sandlåda 9%, Rörigt 8,7% och Oro 7,0%
2016 ställde Novus frågan: Beskriv med tre ord vad du känner kring de politiska turerna sedan valet i september 2014? Ord som nämndes var: Kaos 12%, Rörigt 10% och Oro 9%. Foto: Novus2016 ställde Novus frågan: Beskriv med tre ord vad du känner kring de politiska turerna sedan valet i september 2014? Ord som nämndes var: Kaos 12%, Rörigt 10% och Oro 9%. Foto: Novus
2016 ställde Novus frågan: Beskriv med tre ord vad du känner kring de politiska turerna sedan valet i september 2014? Ord som nämndes var: Kaos 12%, Rörigt 10% och Oro 9%. Foto: Novus

Så pratar svenskarna om det politiska läget

Publicerad

Kaos, oro och rörigt – så tänker svenskarna på läget i politiken.

Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus har gjort.

Svenskarna är oroliga över det politiska läget i landet.

Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus har gjort kring vilka politiska ord som svenskarna associerar med dagsläget.

I december 2014, några månader efter valet, var det mest frekventa ordet "sandlåda" (9 procent), följt av "rörigt" (8,7 procent) och "oro" (7,0 procent).

Läget är mer allvarligt

När samma fråga ställdes till svenskarna för ett par veckor sedan var temat detsamma, men läget hade blivit allvarligare, bedömde de tillfrågade.

Orden som nämndes mest nu var "kaos" (12 procent), "rörigt" (10 procent) och "oro" (9 procent).

Det fanns vissa partiskillnader, även om temat gick igen hos alla. SD-väljarna tänkte "katastrof" och "inkompetens" medan alliansväljarna valde ordet "osäkerhet" för att beskriva läget 2016.

"Utvecklingen går åt fel håll"

Samtidigt tyckte 65 procent av de intervjuade personerna att utvecklingen går åt fel håll, medan bara 21 procent tycker att den går åt rätt håll. Första gången som fler än hälften av de tillfrågade tyckte att utvecklingen går åt fel håll var juni 2015, detta enligt en undersökning som Novus tidigare publicerat.

Novus undersökte också förtroendet för några olika ministrar. Bäst placerade sig inrikesminister Anders Ygeman (S), som 32 procent har förtroende för samt utrikesminister Margot Wallström (S) med 31 procent. Margot Wallström hade dock tappat sex procentenheter sedan senaste mätningen i december. Vice statsminister Åsa Romson placerade sig lägst med bara sju procent, vilket dock var en procentenhet bättre än i december.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag