Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så pratar du med ditt barn om coronaviruset

Smittskyddsläkare Lef Dotevall om det nya fallet
Psykologen Lisa Clefberg tycker inte att man ska oroa sina barn i onödan.
En man i Shanghai bär munskydd.
Foto: DAVE TACON / POLARIS POLARIS IMAGES

Det kan vara svårt att veta hur du ska prata med ditt barn om det nya coronaviruset. 

Enligt psykologen Lisa Clefberg är det viktigt att hålla sig till fakta och lyssna på myndigheternas råd. 

Den senaste veckan har antalet coronafall ökat i Sverige och Europa. Detta har gjort att allt fler personer känner en stark oro inför smittspridningen. 

Det kan vara svårt att veta hur man ska prata med sina barn om corona.

Vad kan man egentligen säga? Får man vara orolig själv? Och ska man låta barn ta del av medierapporteringen. 

Psykologen Lisa Clefberg guidar dig till hur du ska prata med ditt barn. 

– Först och främst ska man säga hur det ser ut. Att berätta att man hittills inte har sett att corona verkar drabba barn i lika stor utsträckning och att barn inte heller verkar vara lika stora smittbärare eftersom de inte får så allvarliga symptom. 

”Viktigt att lyssna på myndigheterna”

– Jag tror att det är viktigt att lyssna och lita på det myndigheterna säger. Om man inte har sett så allvarliga fall bland barn så kanske det inte finns några anledningar för barn att stanna hemma i onödan om det är den bedömningen Folkhälsomyndigheten gör. 

Hur pratar man med barn i förskoleåldern?

– När de är i förskoleåldern så börjar de förstå saker som händer. Först kan det vara bra att fråga vad det är som barnet själv har uppfattat eller hört om viruset. Då märker man om de har några missuppfattningar eller en överdriven rädsla. Sen kan man berätta hur det ser ut, att corona inte verkar drabba barn lika allvarligt som vuxna. 

Hur pratar man med äldre barn?

– Med äldre barn kan man diskutera vad olika myndigheter i Sverige säger och vad de ger för råd. Man kan också berätta att det har funnits olika typer av sjukdomsutbrott i världen förut och att de brukar stanna av efter en period. Man kan försöka prata om hur läkare jobbar med att få fram vaccin och hur man i olika länder jobbar för att minska spridningen i världen. Man kan prata mer om processen kring viruset och olika länders hantering av det eftersom vi inte vet hur det kommer att utvecklas. 

”Lär barnen tvätta händerna ofta”

Hur ska man själv agera?

– Ge dem små verktyg. Lär dem att tvätta händerna ofta. Och berätta att man inte ska sitta nära någon som snorar mycket, hostar eller verkar må dåligt och att man ska nysa i armvecket. Men i övrigt ska man försöka göra sina vanliga aktiviteter. Det är viktigt att man inte själv agerar på ett oroligt sätt, även om det är svårt. Barn känner av om man själv är jätteorolig. 

Vad ska man säga om barnen är oroliga för att föräldern ska dö?

– Då kan det vara bra att göra skillnad mellan vuxna i allmänhet och olika riskgrupper. Har man en förälder som inte tillhör en riskgrupp så kan det vara bra att poängtera det. Jag tycker dock inte att man ska lova ett barn att inget kan hända. Poängtera i stället att man mår bra och inte tillhör någon riskgrupp. På så sätt är det bra att försöka ha en naturlig och avdramatiserande ingång. 

”Behöver inte titta på nyheter med små barn”

Ska de få ta del av mediebevakning?

– Förr var barn inte lika insatta i det som hände runtom i världen. Men nu kan barn ständigt bli uppdaterade via sina telefoner med information, exempelvis kan de hela tiden ha koll på hur många som är smittade. Det är både bra och dåligt. Som vuxen kan det vara en utmaning, för det betyder att man måste kunna förklara och hantera denna information. Det är bra att man själv håller koll och försöker bemöta barnens frågor.

– Jag tycker inte att man behöver sitta och titta på nyheter med små barn eftersom de inte har samma förmåga att förhålla sig till det de ser och hör som vi vuxna och äldre barn.

Hur ser man om barn har ångest? 

– Man kan märka det genom att de får svårt att sova, att de inte vill gå ifrån föräldrarna. Att de har mer separationsångest än vanligt eller att de ställer många frågor eller i stället blir mer inåtvänt. Ett annat tecken på oro eller ångest kan vara att barnet börjar undvika saker som hon eller han i normala fall tycker om att göra.  

Undergångssekten ligger bakom coronasmittan i Sydkorea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.