Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så planerades mc-mordet: ”Ja bror peppra från bilen”

Här är männen som döms för dubbelmordet i Norrköping.
Hejar Atroshi och Radish Javanshir planerade dådet.
Foto: Polisen
Hejar Atroshi, Anel Kahric och Radish Javanshir har alla dömts till fängelse efter skottlossningen i Norrköping.
Felix Lindkvist och Radish Javanshir.
Foto: Polisen

Två män med kopplingar till mc-gänget No Surrender beskjuts utanför en snabbmatsrestaurang i Norrköping i april 2020. En av dem dör.

Polisens utredning ska senare visa att offret lurades till platsen av en av de sex män som i går dömdes för sin inblandning i mordet. 

Meddelanden från avkrypterade Encrochat-telefoner visar hur en annan av männen får instruktioner om hur det ska gå till.

”Bror peppra från bilen bara”.

– Hallå min kompis har blivit skjuten massor.

Så inleds samtalet till 112 kvällen den 9 april förra året utanför en snabbmatsrestaurang i Ingelsta i Norrköping, enligt den förundersökning som polisen gjort.

Det är då som två män beskjuts i sin bil, varav en avlider och den andra tilltänkta måltavlan lyckas fly utan fysiska skador. Båda männen har kopplingar till mc-gänget No Surrender. 

Vapnet avfyrades inifrån en annan bil som försvinner från platsen och senare återfinns i lågor vid Yxbacken i Norrköping. I bilen låg en automatkarbin som använts vid skjutningen och en telefon.

”Peppra från bilen bara”

Sex dagar innan försiggår en konversation via den krypterade chattjänsten Encrochat mellan två personer som kallar sig ”bronzedill” och ”jappis” om hur de ska gå till väga för att döda de två tilltänkta offren. 

Polisen har under utredningen av skottlossningen kunnat slå fast att ”bronzedill” är 23-årige Felix Lindkvist, och ”jappis” är Radish Javanshir, 31.

”Bronzedill” skriver: ”Om jag hoppar ut ur bilen så är det 50-50 chans att aina [polisen] kommer för nära oss, så bättre att släppa alla skott från bilen i stället bror sen kommer jag ta en annan väg till araban [bilen] för aina har för bra vägar till oss annars för det här kommer bli slakt alltså”.

”Jappis”, svarar: ”Ja bror peppra från bilen bara”.

”Bronzedill” skriver: ”För vi riskerar onödigt trubbel att jag går ut så jag släpper hela magget från bilen”.

Rashid Javanshir ledde planeringen av mordet.
Foto: Polisen / Polisen

Mordplanen går inte helt i lås, då den ene mannen flyr från platsen. En Encrochatt-konversation mellan ”jappis” och 33-årige Hejar Atroshi, som kallar sig ”otherrabbit” avslöjar vad kumpanerna anser har gått snett.

”otherrabbit” skriver: ”Så jag är sida vid sida vid dom och skjuter några skott sen råka räv [enl. polisen är ”räv” Felix Lindkvist] köra en meter för långt fram så jag måste typ skjuta genom bakrutan men valde att inte göra det så då såg jag dom springa”.

”Fett synd vi hade klarat av hela skiten”, svarar ”jappis”. 

Lurades till platsen 

Av Encrochatt-konversationerna framgår det att Radish Javanshir har hållit i planeringen av skjutningen, och hur offret ska luras till platsen där han sedan mördas: utanför en bensinmack och en snabbmatsrestaurang.

I en sådan chatt får Christoffer Valenzuela Cortes, 29, instruktioner om hur denne ska ta kontakt med offret och vad han ska säga om tid och plats för mötet.

Offret har sedan tät kommunikation med ett telefonnummer som polisen kopplar till Christoffer Valenzuela Cortes, som även kallas ”Chato” samma kväll som han mördas.

Offrets fru berättar att hon hört sin make tala i telefon med en ”Chato” och diskutera att mötas vid en bensinmack. 

I polisförhör efter mordet berättar mannen som överlevde skottlossningen att offret ”inte verkade rädd eller stressad, hade inte skyddsväst på sig, varför skulle han ha det ifall han bara ska chilla och handla?”

En No Surrender-väst som beslagtagits i samband med utredning av ett tidigare mc-mord i Norrköping.
Foto: polisen / Polisen

Domarna: Livstid och 16 års fängelse

Sex personer dömdes på fredagen skyldiga till mord och mordförsök efter skottlossningen.

Hejar Atroshi, Radish Javanshir, Felix Lindkvist, och Anel Kahric, 27, döms alla till livstids fängelse.

Christoffer Valenzuela Cortes och Michael Ergül, 29, döms till fängelse i 16 år.

I tingsrättens dom framkommer det att det ”snarast har varit fråga om en avrättning som varit planerad sedan tidigare” samt att de tilltalade har planerat, organiserat och genomfört gärningen.

– Vi kan konstatera att rätten delar vår bedömning och dömer alla tilltalade som gärningsmän för händelsen den 9 april 2020 då en person mördades. Påföljderna ligger i huvudsak i linje med vad vi yrkade på för de här hänsynslösa brotten som begåtts i organiserad form, har åklagarna och förundersökningsledare Anna Hjorth och Karin Sandén sagt till Expressen.

Det här är Encrochat

Ett avvecklat nätverk för krypterade chattar.


Har använts av brottslingar i hela Europa, men lades ner 2020 då det kom fram att nätverket avlästes i hemlighet av polisen. 


Grundades 2015 och används främst på specialutrustade telefoner, ofta Androidtelefoner med två olika operativsystem, ett öppet och ett krypterat.


Uppskattningen är att Encrochat hade ungefär 60 000 kunder vid nedläggningen. 


Källa: Polisen, IT-ord, Europol 

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) om att Encrochat sprängts och hur informationen kan hjälpa till i rättegångar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.