Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så planerades hemliga attacken mot Ohlsson

Birgitta Ohlsson sitter kvar i partistyrelsen och i partiledningen. Foto: Anna Bergkvist
Partiledaren Jan Björklund stod bakom den samordnade attacken. Foto: Johan Jeppsson

Partiledaren Jan Björklund stod bakom den samordnade attacken – som planerades i hemlighet i tisdags eftermiddag – mot L-toppen Birgitta Ohlsson.

Under onsdagens krismöte pressades hon hårt av partikamraterna, och anklagades bland annat för att vara illojal.

– Birgitta satt i de anklagades bänk i sju timmar. I pauserna i mötet gick Jan Björklund runt och talade om för ledamöterna att de inte fick tala med medierna, säger en person med insyn.

Liberalernas skriftliga uttalande efter krismötet

Idag har Liberalernas riksdagsgrupp träffats för att ha ett samtal om den politiska hösten och våra arbetsformer.

Livliga diskussioner är en del av vårt partis själ. Samtidigt är vi ett litet parti, och kraven på oss att vara tydliga mot väljarna är större än tidigare. Det är ibland en svår balansgång mellan att ha högt i tak och att tala med en röst, och vi är överens om att vi kan bli bättre.

Hela riksdagsgruppen har varit med under diskussionerna, utom Said Abdu och Allan Widman som haft andra åtaganden. Det var ett bra och öppet samtal, som jag tror var viktigt för att stärka gruppens och därmed Liberalernas framtida arbete.

I dag meddelade också Birgitta Ohlsson att hon väljer att lämna sin plats i riksdagsgruppens styrelse, det så kallade förtroenderådet. Detta besked påverkar inte hennes övriga uppdrag i Liberalerna.

Som partisekreterare vill man förstås helst att alla ska vara överens hela tiden, men från tid till annan tycker vi olika – i vårt parti som i andra. Idag känner jag mig trygg med att vi har haft en viktig diskussion om hur vi framöver kan kombinera ett tillåtande diskussionsklimat med att vara ett kraftfullt liberalt parti med en tydlig röst. Dagens samtal är ett steg i rätt riktning.

Maria Arnholm, partisekreterare

Strax efter klockan 17 på onsdagen meddelade Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm att Birgitta Ohlsson sitter kvar i partistyrelsen och i partiledningen – trots att både partistyrelseledamoten Anna Starbrink och partiets vice ordförande i riksdagsgruppen, Tina Acketoft, krävt hennes avgång.

– Vi vill vara ett parti med högt i tak, men också prata med en tydlig röst utåt, konstaterade Arnholm.

Samtidigt hävdade partisekreteraren att det nu är partilinjen som gäller och att Birgitta Ohlsson inte förväntas göra egna uttalanden som går emot den.

– Nästa gång finns inte. Nu är vi här. Vi har haft en jätteviktig diskussion, som ni har noterat, under en hel dag.

Birgitta Ohlsson har de senaste dagarna kritiserat Jan Björklund för hans uttalanden om att Sverigedemokraterna borde bjudas in till samtal av regeringen, och för kravet på förbud mot konfessionella skolor. I somras röstade hon dessutom emot den migrationspolitiska överenskommelsen som Liberalerna stod bakom.

I sociala medier har många uttryckt stöd för Birgitta Ohlsson de senaste dagarna – och enligt Expressens uppgiftslämnare har partiets medlemstapp varit "exceptionellt stort" den senaste veckan.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm meddelade att Birgitta Ohlsson sitter kvar i partistyrelsen och i partiledningen. Foto: Claudio Bresciani/TT NYHETSBYRÅN

Planerats sedan måndagen

Expressen kan nu berätta att den samordnade attacken mot en av partiets mest kända företrädare började planeras redan i måndags, efter att det framförts allvarliga anklagelser mot Birgitta Ohlsson på det ordinarie riksdagsgruppsmötet.

I samband med riksmötets högtidliga öppnande i tisdags blev läget än mer kaotiskt internt och oenigheten var total. Därför beslutade partiledaren Jan Björklund på tisdagseftermiddagen att kalla till ett nytt extra riksdagsgruppmöte klockan 10 på onsdagen.

Inför det nya krismötet valde Anna Starbrink och Tina Acketoft på onsdagsmorgonen att gå ut offentligt och kräva Birgitta Ohlssons avgång. Enligt Expressens uppgiftslämnare informerades Jan Björklund – som i förra valet bara fick 3 896 personkryss i Stockholms kommun, mot Birgitta Ohlssons 6 646 – i förväg om avgångskraven. Partiledaren valde då att ställa sig bakom dem, internt.

– Det som nu händer är fullt ut orkestrerat av Björklund. Hans mål är att en gång för alla få bort Birgitta och göra det omöjligt för henne att utmana om partiledarposten, säger en uppgiftslämnare.

Partiledaren Jan Björklund stod bakom den samordnade attacken. Foto: Johan Jeppsson

"Livrädd att förlora makten"

En annan L-politiker, med full insyn, hävdar att Jan Björklund har "riksdagsgruppen i ett järngrepp" sedan hans förtrogna Christer Nylander valdes till gruppledare:

– Det bottnar i att Björklund är livrädd att förlora makten. Även om Birgitta inte utmanar om partiledarposten nu så kan hon komma att bli ett än större hot om väljs till vice partiledare efter Erik Ullenhag (som nyligen avgick för att bli ambassadör i Jordanien, red anm) på nästa landsmöte.

På sin blogg anklagade Anna Starbrink på onsdagen Birgitta Ohlsson för att "agera på egen hand utan att följa de spelregler som gäller i de fall någon vill driva en egen linje":

"Jag har därför, efter noggrant övervägande, sagt att jag tycker att Birgitta Ohlsson ska lämna partiledningen. Där måste det finnas ett förtroligt samarbete. Det gör det inte idag."

Uttalandet tog skruv – och Birgitta Ohlssons anhängare mobiliserade snabbt på onsdagsmorgonen.

Bland de som direkt uttalade stöd för henne, och i stället riktade kritik mot Jan Björklund och övriga kritiker, fanns tidigare partiledaren Maria Leissner, EU-kommissionär Cecilia Malmström, EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström och Jasenko Selimovic, L-profilen Olle Wästberg och ordföranden för Liberala ungdomsförbundet, Joar Forssell.

Birgitta Ohlsson övervägde på onsdagsmorgonen, inför krismötet, att kasta in handduken och helt lämna politiken, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Men de många anhängarna övertygade henne om att stanna kvar.

Under mötet riktade flera partikamrater stenhård kritik mot Birgitta Ohlsson och ifrågasatte hennes lojalitet. De som stödde henne under mötet var Robert Hanna och Maria Weimer. De som gick hårdast åt henne var Fredrik Malm och Tina Acketoft.

– Birgitta satt i de anklagades bänk i sju timmar. I pauserna i mötet gick Jan Björklund runt och talade om för ledamöterna att de inte fick tala med medierna, säger en person med insyn.

Birgitta Ohlsson. Foto: Jens L'Estrade

Enskilt samtal med Björklund

Vid 15.30-tiden begärde Jan Björklund ett enskilt samtal med Birgitta Ohlsson och de lämnade mötet som därmed ajournerades. De kom då överens om formuleringarna i ett skriftligt uttalande från partisekreteraren Maria Arnholm, och det bestämdes att det var hon som skulle svara på mediernas frågor.

Birgitta Ohlsson meddelade redan i mars i år att hon ville lämna riksdagsgruppens förtroenderåd – och det upprepade hon när gårdagens möte inleddes.

– Det ger henne större frihet att agera framöver, hävdar en uppgiftslämnare.

Under mötet, och timmarna därefter, delade Birgitta Ohlsson flitigt stöttande kommentarer och nyhetsartiklar om krismötet i sociala medier.

Under onsdagskvällen valde hon att helt avstå intervjuer.

Men sista ordet är långt i från sagt.

– Det pågår ett mobiliseringsarbete nu. Många är väldigt förbannade internt, säger en uppgiftslämnare med insyn.

Under onsdagskvällen gick Liberalerna i Kronoberg ut och krävde att hela ledningen avgår.

– Vi har problem med hur partiet leds, säger Gunnar Nordmark, ordförande till Smålandsposten.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Birgitta Ohlsson för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!