Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så planerade prinsessan Latifa sin flykt från Dubai

Prinsessan Latifa är dotter till schejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum, mannen som förvandlat Dubai till vad det är i dag. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Schejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum (t.h.) tillsammans med sin son Hamdan. Foto: HASSAN AMMAR / AP
Hervé Jaubert, en fransk affärsman som försökte hjälpa prinsessan Latifa i flykten. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Det låter som titeln på en Hollywood-film, ”Flykten från Dubai”.

Men det handlar om hur prinsessan Latifa av Dubai i sju år planerade sin flykt från emiratet, bland annat med finska Tiina Jauhiainen.

Brittiska BBC har kartlagt den.

Flykten slutade illa.

Prinsessan Latifa är dotter till schejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum, mannen som förvandlat Dubai till vad det är i dag, en internationell destination för miljoner som reser dit för att shoppa, bada och gapa inför världens högsta byggnad.

Rik är familjen förstås. Men för ett par av hans döttrar så är Dubai samtidigt ett slags förgyllt fängelse.

Latifa försökte lämna emiratet på egen hand redan när hon var 16 år. Det berättade hon i den videoinspelning hon lämnat efter sig. Ingen utomstående vet var hon är i dag, hon har inte setts till sedan i mars.

Fängslades efter första försöket

Hennes första försök att lämna landet slutade med tre månader i fängelse, hävdar hon. Och när hennes äldre syster, Shamsa, flydde till Storbritannien 2000 så blev hon bortrövad i Cambridge och förd tillbaka till Dubai.

Det fick Latifa att bestämma sig att försöka på nytt. Hon började planera sin flykt från Dubai redan 2011, avslöjar BBC i dokumentären ”Flykten från Dubai”.

Hennes första steg var att kontakta Hervé Jaubert, en fransk affärsman och före detta officer i flottan som också tidigare haft problem i Dubai och lyckats fly därifrån.

Hon tog kontakt via e-post, han var misstänksam i början men hon lyckades övertyga honom att hon verkligen var en av schejkens döttrar.

– Jag har blivit misshandlad och förtryckt i hela mitt liv, skrev hon bland annat. Kvinnor behandlas som lägre varelser. Min far...kan inte fortsätta göra det han gjort mot oss alla.

Schejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum pryder ett av höghusen i Dubai. Foto: KAMRAN JEBREILI / AP

Hade sparat ihop 3,5 miljoner kronor

Latifa berättade också att hon sparat ihop cirka 3,5 miljoner kronor för att kunna finansiera sin flykt. Tanken var att Hervé Jaubert skulle plocka upp henne till sjöss.

Men hon behövde en medhjälpare hemma i Dubai. Och hon mötte en sådan för första gången 2014, då finska Tiina Jauhiainen började besöka henne för att ge henne lektioner i den brasilianska kampsporten capoeira.

Det blev början på en djup vänskap. De började umgås privat och Latifa delade med sig av sina planer. Finskan gick med på att hjälpa.

– Latifa var helt inställt på att lämna Dubai, berättar Tiina Juahiainen för Sky News. Hon sa att det var värt alla risker eftersom hon var så trött på livet i Dubai.

I mars i år satte de planerna i verket. De möttes för en tidig frukost precis som så många gånger förr, men bytte sedan kläder med varandra och tog sig över gränsen till Oman.

De tog sig sedan med Jetski och uppblåsbar båt ut på internationellt vatten där Hervé Jaubert väntade med sin båt ”Nostromo”. Prinsessan Latifa visste att risken var stor att hon skulle misslyckas och hade spelat in en video som avskedshälsning.

Prinsessan Latifa ur videon. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

”Om ni tittar på video, så är det inte bra.”

Där säger hon saker som:

”Om ni tittar på den här videon, så är det ingen bra sak. Då är jag antingen död eller i en väldigt, väldigt, väldigt dålig situation.”

Och nej, hon lyckades inte. De tre sände meddelanden till familjen, aktivister och journalister från båten i hopp om att det skulle ge skydd. Men Dubai hann före. ”Nostromo” bordades och Latifa fördes tillbaka hem.

– Hon sa att hon föredrog att dödas på båten hellre än att återvända till Dubai, berättar Hervé Jaubert för BBC.

– Jag vet inte var hon är. Jag är mycket bekymrad.

Varken schejk Mohammed eller någon från Dubais regering har velat kommentera BBC:s uppgifter. En källa nära regeringen säger till the Guardian att prinsessan ”är med familjen” och ”mår utmärkt”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!