Så planerade Anders, 32, dåden i Oslo

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breivik, 32, lämnade inget åt slumpen när han planerade attackerna i Oslo som dödade över 90 personer.
I ett 1 500 sidor långt manifest - som ska ha publicerats på nätet - framgår det hur kallsinnigt han planerade dåden som han nu erkänt.
I dagboken avslöjas hur han tänkte injicera dödligt gift i kulorna som han använde mot ungdomarna på Utöya, hur bomberna skulle tillverkas och hur han planerade stegen efter sitt gripande - eller död.
Enligt norska NTB ska dokumentet som spreds via brev en timme före Oslobomberna vara Anders Behring Breviks, 32, "manifest" – något som också bekräftats av poliskällor för nyhetsbyrån.
Expressen har tagit del av den omfattande dagboken. Bilden som målas upp i de utförliga redogörelserna av massmördaren är skrämmande. Han har planerat varje detalj inför attackerna i Oslo med stor precision under flera år och verkar ha drivits av en stark politisk motivationskraft.
Den senaste tiden har han distanserat sig från vänner och familj. Han skriver att han blivit en "ensamvarg" som lägger alla pengar på operationen och därför tvingas flytta hem till sin mamma för att spara pengar.
"Jag har klarat att avleda deras misstankar. De har trott att jag spelar World of Warcraft i rum och att jag delvis medvetet valt att isolera mig på grund av påstådda homosexualitet (LOL). Hysteriskt roligt eftersom jag är hundra procent heterofil, men de kan tro vad de vill så länge de inte ställer några frågor."

Han jagar

Flera av hans närmaste pressar dock på om att få träffa honom mera.
"Jag säger till dem att säsongen är slut om x veckor och då är de mer än välkomna att besöka mig. Detta har fungerat i två månader nu, men trycket ökar."
Anders Behring Breivik berättar också hur han skuldsätter sig för och att han sommaren 2010 försöker köpa vapen i Prag – men misslyckas. Han väljer då i stället att i september 2010 söka vapenlicens för ett automatvapen i Norge.
"På ansökningsblanketten skrev jag: "jaga rådjur". Det hade varit lockande att bara skriva sanningen: "avrätta kategori A och B kulturella marxister och multikulturella förrädare" bara för att se deras reaktion", står det i dokumentet.

Klä ut sig till polis

Han har också dragit upp sex punkter för hur han ska klä sig och hur en person ska undvika att väcka uppmärksamhet när bud levererar beställningar av saker som ska användas i attentat.
"Klädsel: Lacoste och liknande. Konservativa färger (billiga märken kommer inte vara lika potenta när det gäller att sända samma signaler som krävs för att lugna målet."
"Transport: Hyundai Atos (pensionärsgrå). Ja, jag vet, det är en riktigt gay bil, men extremt effektiv på att sända de rätta signalerna till din omgivning. Det är lätt att karva ut 20 till 40 liter förvaringsutrymme ur nedre delen av baksätena."
"Konservativ frisyr. Undvik att färga ditt hår svart."
"Inga piercingar, inga tatueringar"
"Språk: Konservativt. Lugnt. Konscist."

Planerade bildernas utseende

Bilderna som spridits på internet och som nu används av i princip alla etablerade medier verkar också ha planerats i stor detalj.
"Du kommer att gå till historien som en av din tids mest inflytelserika individer, så du måste se så bra ut som möjligt och se till att du skapar kvalitativt marknadsföringsmaterial innan din insats."
Därefter drar han upp en lista på saker att tänka på.
"Sola ett par timmar för att se fräschare ut."
"Träna hårt, minst sju dagar innan fotograferingen."
"Klipp håret, raka dig."
"Få en lätt sminkning. Ja, det kan låta motbjudande för oss stenhårda krigare. Men vi måste se så bra ut som möjligt."
"Använd dina bästa kläder. Ta exempelvis med dig tre ombyten."
"Du bör alltid beställa fotograferingen i ett annat land för att undvika att personalen kontaktar myndigheterna."
Breivik skriver att han tycker sig ha ett starkt psyke.
"Jag står inför ett totalt psykiskt sammanbrott. Jag antar att det bara är att och ta reda på, skriver och hävdar att han är en europeisk hjälte, en frälsare för folket och en räddare av kristendomen.
"Den perfekta riddaren. Jag har alltid strävat efter att det ska vara så. Jag vill veta att jag gjorde allt jag kunde för att stoppa den demografiska folkmorden och islamisering av Europa."

Injiciera gift

I manifestet beskriver Breivik hur han planerar att fylla ihåliga kulor med nästan rent nikotin, ett gift som med bara två droppar kan döda en människa. Breivik tänker använda fyra droppar i varje kula.
I oktober 2010 beskriver han hur han beställt 50 milliliter i princip rent nikotin från Kina.
– Tre till fyra droppar ska injiceras i hålspetskulorna, vilket kommer att förvandla dem till ett dödligt kemiskt vapen, skriver Breivik.

"Ganska oroad"

I dagboken skriver Breivik att han oroad över att paketet ska fastna i tullen, att en tjänsteman ska få nikotinet på handen och dö. Om det sker är han säker på att polisen kommer att storma hans hem.
– Jag är ganska oroad över att det blir problem i tullen eftersom rent nikotin är en illegal substans. Jag instruerade den kinesiska leverantören att skicka paketet med bud till mitt företag, med extra stötdämpning och kemisk märkning.
Vid ett senare tillfälle beskriver Breivik hur han fått nikotinet från Kina.
– Jag tog emot de 50 millilitrarna 99-procentigt nikotin från Kina i dag. Jag är lättad över att det inte blev några komplikationer.
Breivik skriver också om vad som händer en person som förgiftats.
– Döden inträffar genom att andningsmuskulaturen paralyseras. Att dö från en nikotinöverdos anses vara en fruktansvärd och smärtsam död.
Huruvida han verkställde sin kallsinniga plan är varken känt eller bekräftat.

"Förvränga sanningen"

I dokumentet framgår det också att 32-åringen var beredd på att själv bli ihjälskjuten i samband med dådet. Han håller dock inte för osannolikt att han skulle kunna överleva och vakna upp skottskadad på sjukhus, men det alternativet tycker han vore en verklig mardröm. Inte minst för att han förutspår att vänner och familj kommer att ta avstånd från honom.
Men han fruktar dessutom mediers rapportering:
"De kommer att göra allt vad de kan för att förvränga sanningen om mig, Tempelherreorden och våra verkliga mål", skriver han och radar upp exempel på vad han gissar kommer att rapporteras.
Dagboken avslutas med orden:
"Jag tror det här blir mitt sista inlägg. Det är nu fredag den 22 juli, 12.51".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag