Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så plågade Arklöv sina krigsoffer

Jackie Arklöv anklagas för ett antal grova krigsförbrytelser från tiden i Jugoslavien. Bland annat tvingades en man som misshandlats svårt med ett järnrör ut i ett minfält där han fick gå över ett lik, säger åklagare Lise Tamm.

Livstidsdömde polismördaren Jackie Arklöv åtalas nu för grova krigsförbrytelser under sin tid som legosoldat i Bosnien 1993.

- Det rör sig om väldigt allvarliga och grymma kränkningar som jag betecknar som tortyr, säger kammaråklagare Lise Tamm.

I går lämnade åklagaren in åtalet mot Jackie Arklöv som misstänks för grova folkrättsbrott. Han erkänner delar av anklagelserna, men nekar till annat.

Torterade mängder av fångar

Svensken ska ha torterat och förnedrat ett stort antal bosniska krigsfångar och civila, bland annat i flera koncentrationsläger. Under kriget i Bosnien var han legosoldat i den fascistiska kroatiska milisen HVO. Det handlar om flera fall av grova övergrepp. - Bland annat tvingades en man som misshandlats svårt med ett järnrör ut i ett minfält där han fick gå över ett lik, säger Lise Tamm. Ett annat av Arklövs offer var en gravid bosnisk tvåbarnsmor. I juli 1993 gick Arklövs förband in i en liten by i Bosnien Hercegovina. Kvinnan, som är muslim, spärrades in i ett hus tillsammans med andra kvinnor och barn.

Tvingades lämna barnen

 Hon tvingades lämna ifrån sig sin tvåårige son och treåriga dotter innan hon fördes till en annan plats där hon tvingades ner på huk. I förhör berättar hon hur Jackie Arklöv uppmanade henne att säga "Allah Akhbar" (Gud är stor). När hon vägrade tryckte han in gevärspipan i hennes mun samtidigt som flera soldater sparkade henne i ryggen.

"Dina barn ska slaktas"

 - Jag ska skära ut ditt barn ur magen och dina barn ska slaktas, ska Arklöv ha sagt enligt kvinnan. Lise Tamm anser att det är viktigt att de misstänkta brotten får sin rättsliga prövning trots att det gått lång tid och att den redan livstidsdömde Jackie Arklöv inte kommer att få påbackning på sitt fängelsestraff. - Det här är människor som åtnjuter ett särskilt skydd enligt folkrätten. Om den kränks ska man räkna med att straffas. Under kriget i Jugoslavien upprättades ett antal fångläger. I ett av dem togs den här berömda bilden.Konsekvenserna om han döms är oklara, men brotten kommer att vägas in då han söker nåd för sitt livstidsstraff. Arklövs motiv till att ta värvning i det kroatiska förbandet är dunkelt. Han säger att han sökte spänning och att han ville bli fri från inre konflikter och aggressioner.

FAKTA

Fakta: Jackie Arklöv
Den 28 maj 1999 rånade Jackie Arklöv tillsammans med
Tony Olsson och Andreas Axelsson Östgötabankens kontor i Kisa.

I Malexander en bit därifrån stoppade de båda polismännen Olle Borén och Robert Karlström den misstänkta flyktbilen.
Rånarna öppnade eld mot polismännen som senare dog av skadorna.
Samtliga tre dömdes till livstids fängelse även om det aldrig stod klart vem som sköt de dödande skotten.
Två år senare erkände Jackie Arklöv att det var han som mördade poliserna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.