Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så påverkas Sverige av Greklands ödesval

Sänkta boräntor, svagare exportindustri och billigare resor.

Så påverkas Sverige av Greklands ödesval på söndag – ett val som kan stjälpa hela eurosamarbetet.

– Jag är mycket bekymrad, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

På söndag går omkring tio miljoner greker till nyval.

Ledarna för de två största partierna; Antonis Samaras för konservativa Ny demokrati och Alexis Tsipras, för vänsterkoalitionen Syriza, har olika syn på hur landet ska räddas.

Men vilken väg landet än tar är eurosamarbetet i riskzonen.

– För egen del är jag mycket bekymrad över den utveckling som har ägt rum i eurozonen de senaste tio åren och de problem som man brottas med i dag. Tyvärr måste man erkänna att framtiden för euron såsom läget ser ut i dag är osäkra, sa chefsekonom Robert Bergqvist på SEB, i en chatt på Expressen.se på lördagen.

Väckarklocka

Han hoppas att det som sker nu blir en väckarklocka, och han tror att EU-toppmötet i slutet av juni kan komma att visa vägen för eurosamarbetets framtid.

– Då måste Europas ledare visa betydligt mer handlingskraft och visionärt ledarskap. Annars blir jag riktigt orolig för eurons framtid, sa Robert Bergqvist.

Flera läsare undrade hur det blir att resa till Grekland nu. Blir det krångligare, och dyrare?

– Ett gott råd är förstås att följa utvecklingen de närmaste veckorna och ha beredskap för att vissa saker kan krångla på plats, sa Bergqvist.

– Jag räknar inte med att det kommer att bli dyrare, snarare tvärtom. Just nu är kronan ganska stark vilket innebär att du kommer att märka att det blir bra köpkraft för dina kronor oavsett i vilket euroland som du kommer att semestra i. Och de ekonomiska problem som Grekland just nu går igenom innebär att prisnivåer kommer att pressas nedåt, vilket också kommer att ge oss turister mer köpkraft, fortsatte han.

Låga boräntor

Han tror att Sverige kan påverkas genom en försvagad exportindustri. Och de svenska boräntorna kommer att förbli låga.

– Ytterligare problem i Grekland med negativa konsekvenser för tillväxten i Europa gör att svensk ekonomi kommer att utvecklas svagare. Det öppnar upp för riksbanken att kunna sänka räntan, vi räknar med att riksbanken kommer att sänka framöver, sa Robert Bergqvist.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!