Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas du av den nya gränskontrollen

Inrikesminister Anders Ygeman (S).
Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Id-kontroller på ett tåg från Danmark.
Foto: Peo Möller/EXPRESSEN

Regeringen har bestämt sig för att ta bort id-kontrollerna på resor mellan Danmark och Sverige.

Samtidigt flaggar man för att gränskontrollerna kommer att skärpas.

Så här kommer du att påverkas av de nya reglerna.

På en presskonferens under tisdagen förklarade inrikesminister Anders Ygeman (S) nya riktlinjer för id- och gränskontrollerna. Den 4 maj kommer man att skärpa gränskontrollerna – i stort sett alla som reser in i Sverige kommer att kontrolleras. Samtidigt så avskaffas id-kontrollerna som infördes på resor mellan Sverige och Danmark i flyktingkrisens kölvatten.

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om id- och gränskontrollerna:


LÄS MER: Regeringen avskaffar id-kontrollerna

Vad är skillnaden på gräns- och id-kontroll?

En gränskontroll är något du antagligen har upplever när du rest till ett främmande land. Gränspolis kontrollerar ditt pass och dina resehandlingar för att ta reda på om du har rätt att vistas i landet eller ej. I dag kan du dock resa till och från många länder utan att någon kontrollerar dina papper – inom det så kallade Schengenområdet där Sverige ingår har man avskaffat de inre gränskontrollerna.

Id-kontrollerna som infördes i januari 2016 var en direkt reaktion på flyktingkrisen året innan. Då sökte 163 000 människor här efter att ha lyckats ta sig genom Europa. Regeringen införde id-kontroller vid gränsen mot Danmark för att minska antalet asylsökande. Alla som reste med tåg, buss eller färja från Danmark var tvungna att uppvisa ett giltigt id. id-kontrollerna medförde att personer utan giltiga handlingar fick det betydligt svårare att ta sig in i Sverige.

Id-kontroller på Kastrups flygplats.
Foto: TOMAS LEPRINCE/EXPRESSEN

Vad innebär de skärpta gränskontrollerna?

Enligt inrikesminister Anders Ygeman kommer i stort sett alla som reser in i Sverige att kontrolleras av polisen. Det gäller alltså att ha sina papper i ordning när man reser in eller ut från Sverige. Regeringen föreslår också att polisens möjligheter till kameraövervakning och fordonsröntgen utökas.


LÄS MER: Danmark överväger att införa gränskontroller mot Sverige

Varför vill regeringen inte ha id-kontroller längre?

Id-kontrollerna var en akut lösning för att snabbt minska antalet asylsökande till Sverige efter flyktingkrisen 2015. Nu verkar den ha spelat ut sin roll. I fjol sökte omkring 28 000 personer asyl i Sverige – en kraftig nedgång från de 163 000 som sökte asyl året innan. Behovet finns helt enkelt inte längre kvar.

Id-kontrollerna har också varit impopulära då de har medfört förseningar för pendlare som reser mellan Sverige och Danmark.

2015 sökte 163 000 personer asyl i Sverige.
Foto: Fritz Schibli

Hur påverkar det här mig?

De utökade gränskontrollerna innebär sannolikt inga större förändringar för dig som resenär – så länge du har alla papper i ordning. Eventuellt kommer du att få stå en stund i kö för att visa upp ditt pass när du reser in i Sverige igen. Förslaget riktar sig främst mot att stoppa personer som av olika skäl inte har rätt att vistas i Sverige.


LÄS MER: Testet i SVT: Så lätt tar du dig in i Sverige

Vad säger EU om det här?

EU-kommisionen föreslår att Sverige, Danmark, Österrike, Norge (som ingår i Schengensamarbetet, men inte EU) och Tyskland får fortsätta med inre gränskontroller i sex månader – sen ska de fasas ut, enligt Sveriges Radio. Kommissionen vill att Sverige och de andra Schengenländerna återgår till det ursprungliga systemet utan inre gränskontroll. I stället tycker de att medlemsstaterna ska intensifiera den polisiära kontrollen i ”hela sina territorium”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.