Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så påverkade Ryssland presidentvalet 2016

IRA grundades av ryske affärsmannen Yevgeny Viktorovich Prigozhin Foto: SERGEI ILNITSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Frågan om vilken påverkan IRA och Ryssland hade på valresultatet 2016 är öppen. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Redan 2014 startade Rysslands trollfabrik Internet Research Agency, IRA, sin påverkansoperation mot amerikanska presidentvalet 2016, enligt Mueller-rapporten. 

IRA grundades av affärsmannen Yevgeny Viktorovich Prigozhin. 

– Han brukar kallas för Putins kock, säger Patrik Oksanen, ledarskribent och expert i säkerhetsfrågor. 

Genom trollkonton på sociala medier som utgav sig tillhöra rörelser som ”Tea Party” och ”Black Lives Matter” splittrade IRA det amerikanska samhället. 

Under valåret nådde den ryska påverkansapparaten bara på Facebook 126 miljoner personer, enligt rapporten. 

IRA grundades av ryske affärsmannen Yevgeny Viktorovich Prigozhin, 57, som uppges ha nära kopplingar till president Vladimir Putin, enligt Mueller-rapporten. 

– Han är känd som ”Putins kock”. Han har varit lojal mot Putin och därmed fått kontrakt på offentlig bespisning i upphandlingar, säger Patrik Oksanen, ledarskribent hos Mittmedia och expert på säkerhetsfrågor.  

Prigozhin innan han skulle närvara vid ett möte med Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping, i Kreml i juli 2017. Foto: SERGEI ILNITSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Prigozhin uppsatt på amerikansk sanktionslista

Det finns bilder på de två männen tillsammans.  

– De ryska oligarkerna som är nära regimen gör regimens arbete. Och Prigozhin blev i våras uppsatt på en amerikansk sanktionslista för vad IRA gjorde under det amerikanska presidentvalet, säger Patrik Oksanen. 

2014 ska organisationen ha påbörjat den enorma operationen med att påverka det amerikanska presidentvalet 2016. 

Genom att skapa konton på sociala medier i fiktiva amerikanska personers namn, och utge sig för att vara aktivister som tillhörde olika gräsrotsrörelser, var målet att skapa social och politisk oro, enligt Robert Muellers rapport. 

Patrik Oksanen, ledarskribent och expert i säkerhetsfrågor. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Det som de gör skickligt är att söndra och härska. Leta splittring, leta split, rida på arga känslor och exploatera saker som redan finns, säger Patrik Oksanen. 

Grupp från IRA reste till USA för att samla information

Kontona odlades tålmodigt och fick allt större följarskaror i USA. 

De som styrde kontona kallades för ”specialister” av IRA. 

För att kontona skulle bli mer trovärdiga reste en grupp från IRA till USA 2014 för att samla på sig bildmaterial och information att använda i sina uppdateringar på sociala medier. Två personer i gruppen fick visum. 

Black Lives Matter-protestanter under en demonstration i New York i juli, 2016. Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I början av 2015 började IRA, enligt Mueller-rapporten, skapa Facebook-grupper som utgav sig för att tillhöra gräsrotsrörelser som var invandringskritiska, var kopplade till Tea Party-rörelsen och Black Lives Matter-rörelsen. 

– Man har eldat på motsättningar mellan de här grupperna. Man har också organiserat fysiska möten och demonstrationer genom nätet. Utan att de som har deltagit har förstått att de varit regisserade av ryska nättroll, säger Patrik Oksanen. 

Trollgrupperna: Allt från LGBTQ till högerradikala

Grupperna hade namn som ”Being Patriotic”, ”Stop All Immigrants”, ”Secured Borders”, ”Black Matters”, ”Blackaktivist” och ”Don't Shoot Us”. 

Det skapades även LGBTQ-grupper som ”LGBT United” och religiösa grupper som ”United Muslims of America”. 

Prorysk befolkning i Ukraina firar annekteringen av Krim 2014. Foto: ANDREW LUBIMOV / AP

– Det här är det vi sett de fem senaste åren i västvärlden, egentligen sedan annekteringen av Krim-halvön. Det är ett typiskt sätt som de jobbar på. Att hitta olika känslotriggers och radikalisera och exploatera känslor, säger Patrik Oksanen. 

För att växa snabbt köpte grupperna annonsutrymme på Facebook. 

– Du kan göra väldigt riktad och restriktiv annonsering mot vissa målgrupper i sociala medier och testa vilket budskap som fungerar, vilket gör att du kan anpassa dina budskap.

”Det handlar inte om att du ska börja älska Putin och Moskva”

2016 hade trollkontona på Instagram 100 000-tals följare. På Twitter hade kontona följarskaror på 10 000 vardera – bland dem flera amerikanska politiker som retweetade inläggen. 

– Det som är chockerande för amerikanerna är att ryssarna gjorde det här mot USA, för de ville inte riktigt tro att det här var möjligt. Länder som har varit betydligt närmare Ryssland geografiskt, till exempel de baltiska länderna, har sett den här typen av ryska påverkansoperationer långt tidigare, säger Patrik Oksanen. 

Vladimir Putin, Rysslands president. Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Vilket är det långsiktiga målet med påverkansoperationerna? 

– Att det västerländska samhället ska förgöra sig självt. Ryssland är relativt svagt i ekonomiska termer och vill man då bli en världsspelare så måste konkurrenterna bli så mycket svagare. Det är det som finns bakom det ryska tänkandet. Det handlar inte om att du ska börja älska Putin och Moskva, utan du ska avsky ditt eget samhälle så till den grad att till och med Ryssland kanske framstår som attraktivt. 

IRA:s Facebook-grupper nådde 126 miljoner människor

I januari 2018 berättade Twitter att nätverket identifierat 3 814 IRA-kontrollerade trollkonton – och att de meddelat 1,4 miljoner användare som de trodde haft kontakt med kontona. 

Facebook har i utredningen vittnat om att det sociala nätverket identifierat 470 konton som kontrollerats av IRA, som tillsammans publicerat 80 000 inlägg mellan januari 2015 och augusti 2017. Enligt Facebook nådde kontona sammanlagt 126 miljoner personer.  

Tidigt under 2016 och framåt användes den enorma räckvidden till att uttrycka stöd för Donald Trumps presidentvalskampanj – och smutskasta Hillary Clintons, enligt Mueller-rapporten. 

Donald Trump vinkar från regeringsplanet Air Force One. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Frågan: Vann Donald Trump valet genom rysk påverkan?

I april 2016 så dök den första kända IRA-annonsen för Trump upp på organisationens trollkonto ”Tea Party News”.  Amerikanska följare uppmanades i annonsen att skapa ”ett patriotisk team” av unga Trump-supportrar, genom att ladda upp bilder med hashtaggen #Kidsfortrump. De följande månaderna köpte IRA:s sociala medier-konton dussintals annonser som uttryckte stöd för Donald Trumps valkampanj. 

Samtidigt uppmanade IRA:s grupper människor att samlas i flashmobs och ta bilder med hashtags som #HillaryClintonForPrison2016. 

– De påverkade den amerikanska presidentvalrörelsen. Det kan vi konstatera utan att värdera effekten av det. Bara det att man hackade Demokraternas e-post och släppte ut materialet, bland annat genom Wikileaks, påverkade det amerikanska presidentvalet och hur debatten utspelade sig. Frågan är om det hade en avgörande effekt: vann Donald Trump genom den ryska påverkanskampanjen? Det finns det ingen som kan säga med säkerhet i dag, säger Patrik Oksanen. 

Kampanjpersonal förstod inte att de kommunicerade med troll

Vad tror du? 

– Jag avhåller mig helst från att fälla ett säkert omdöme i den frågan, säger Patrik Oksanen.  

I Muellers rapport slås det fast att IRA-specialister har kommunicerat med personer kopplade till Trump-kampanjen genom sina sociala medier-konton, bland annat för att samordna politiska aktiviteter. 

Det finns dock inga belägg för att kampanjpersonalen ska ha förstått att de kommunicerade med ryska trollkonton.