Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så överlevde Asma al-Assad cancern

Här är tre utrikesnyheter att hålla koll på.
Asma al-Assad besegrade cancerna. Hon har varit ovanligt öppen om sin sjukdom. Foto: SALAMPIX/ABACA / STELLA PICTURES/SALAMPIX/ABACA

Hon besegrade bröstcancern.

Men så fick också Asma al-Assad också den bästa vård Syrien kan erbjuda.

Och ingen bombade hennes sjukhus.

Det är annars precis vad hennes make - Bashar al-Assad - gjort med motståndarsidan i det syriska inbördeskriget.

Det var förstås ett oerhört glädjande besked för familjen al-Assad i Syrien. Ett besked som landets första dam, Asma al-Assad också bekräftade i en tv-intervju och med inlägg på sitt Instagram konto.

– Min resa är över, med all dess smärta och utmattning, sina nackdelar men även fördelar, sa hon i en intervju med syrisk tv nyligen.

– Prisad vare Gud, det är över. Jag har fullständigt triumferat över cancern.

Cancern var inget hon hållit hemligt, något mycket ovanligt för ledarfigurer i Mellanöstern där den här typen av hälsofrågor i regel har varit djupt förborgade statshemligheter.

Men den 43-åriga Asma al-Assad uppträder inte riktigt som andra statschefshustrur i arabvärlden. Hon har exempelvis i flera år lagt ut privata bilder på sitt Instagram-konto, ett konto som har över 340 000 följare.

De dyker upp bilder på parets tre barn ibland i flödet också. Och förstås maken, Syriens president Bashar al-Assad. Ofta besöker hon olika institutioner och omges gärna av barn. Av krigets lidande syns inte mycket i hennes bilder.

Asma al-Assad med sin make, Syriens president Bashar al-Assad. Asma är född och uppvuxen i London. Foto: SANA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men det var också där och på Facebook som hon för första gången i fjol meddelade att hon drabbats av bröstcancer. Hon lade samtidigt ut bilder på sig själv från sjukhuset.

– Jag tillhör det syriska folket som lärt världen uthållighet, styrka och hur man klarar av svårigheter, skrev hon bland annat.

Familjen Assad har många anhängare i landet. Men också många mycket bittra motståndare. Motståndare som betalt ett mycket högt pris under de många åren av krig.

Öppenheten ses som PR-strategi

Och även bilderna från sjukhuset och hennes vård har mötts av hårda ord:

– Syrierna har inte haft förmånen av att kunna få medicinsk vård i Syrien sedan början av upproret 2012, säger Lama Fakih vid Human Rights Watch till NPR.

– Det beror på att Assad-regeringen systematiskt använt sjukvårdsinstitutioner och personal som måltavlor, de har slitit folk ur ambulanser, de har bombat sjukhus.

Lama Fakik ser också tv-intervjun och öppenheten kring Asma al-Assads cancerkamp som ett led i en uttänkt PR-strategi.

- Assad-regeringen har varit väldigt strategisk i sin PR-kampanj. De försöker visa upp en annan bild för världen, som ett led i att bli välkomnad tillbaka. Men samtidigt som Syrien uppmanar andra länder att hjälpa till att bygga upp landet, så bombar de sjukhus i Idlib-provinsen.

En vanlig syn i Syrien. Ett skadat barn på ett sjukhus. Sjukhusen har ofta bombats av den syriska militären. Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Asma al-Assad fick sin vård på militärsjukhuset i Damaskus, bland annat kemoterapi. Hon bemötte själv sina kritiker i intervjun hon gav nyligen.

– De som har sålt ut vårt land och vår nation, som bar vapen mot syriska bröder och tog emot utländska order, tror du de har någon moral kvar?

Kritikerna ställer ungefär samma fråga till henne. Inbördeskriget i Syrien har pågått sedan 2011 och krävt över 400 000 liv.

Asma al-Assad talade förstås arabiska i intervjun. Men hon kunde lika gett intervjun på engelska, och det med en lätt London-accent. Det är där hon är född och där hon växte upp.

Det är dock såvitt känt många år sedan hon senast besökte föräldrarna hemma i London. Bägge föräldrarna har syriskt ursprung. Pappa Fawaz Akhras är hjärtkirurg och arbetar på berömda Harley Street i centrala London. Mamma Sahar arbetade tidigare som förstasekreterare på den syriska ambassaden.

Själv kallades Asma oftast Emma av sina klasskamrater när hon växte upp och fick sin utbildning vid privata engelska skolor, först Queen's College i Marylebone och senare på King's College.

Bashar al-Assad kom emellan

Det var en karriär i finansvärlden hon hade tänkte sig och arbetade först ett tag på Deutsche Bank efter examen och gick sedan vidare till investmentbanken JP Morgan. Planen var sedan att ta en MBA på Harvard.

Men Bashar kom emellan. Hon hade lärt känna honom i London lite grand där de bägge umgicks i samma syriska kretsar. Bashar al-Assad arbetade som ögonläkare där i början av 1990-talet.

Det var inte tänkt från början att Bashar al-Assad skulle ta över efter sin pappa Hafez al-Assad som styrt Syrien sedan 1970. Makten skulle ärvas av den äldste sonen Bassel al-Assad men allt ändrades när Bassel dog i en bilolycka 1994.

I stället blev det Bashar al-Assad som fick skolas in som efterträdare. När Hafez al-Assad avled i juli 2000 så var det bara för honom att ta över makten.

Asma al-Assad fick bra vård på sjukhus i Syrien. Men hennes make har bombat motståndarsidans sjukhus i kriget. Foto: SALAMPIX/ABACA / SALAMPIX/ABACA STELLA PICTURES

Det var där i Damaskus han samma år träffades Asma igen när hon var på släktbesök. Deras romans hölls hemligt, men redan i november samma år flyttade Asma till Syrien i stället för till USA och Harvard och i december gifte de sig.

Det fanns i början hopp om att Bashar al-Assad skulle reformera Syrien och öppna upp landet. Asma spelade en viktig roll i försöken att ge regimen ett mänskligare ansikte.

Kriget i Syrien ändrade allt

Allt förändrades sedan när kriget bröt ut. Det finns inget som tyder på annat än att Asma lojalt stödjer sin make i denna långa och blodiga konflikt. EU straffade henne redan i mars 2012 genom att frysa en del av hennes tillgångar och förbjuda henne inresa till EU. 

Inte såg det bättre ut när The Guardian samma år kommer över e-mail konversation mellan makarna al-Assad. Där avslöjade bland annat hur Asma spenderat stora summor på juveler och interiördekoration medan kriget rasade.

När Asma al-Assad år 2016 gav en mycket sällsynt intervju till en utländsk journalist, så gick den till en rysk tv-kanal. Ryssland hade då ingripit på al-Assads sida.

Hon tillbakavisade där uppgifter att hon och barnen funderat på att lämna landet.

– Jag har varit här sedan början och jag har aldrig tänkt tanken att bege mig någon annanstans, sa hon bland annat. Men ja, jag har fått erbjudanden om att lämna Syrien.

Hon lär anse att hon gjort rätt. Bashar al-Assad ser i praktiken ut att ha vunnit kriget och sitter kvar på sin tron.