Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så offrade MP
Åsa Romson

Åsa Romson avgick som miljöminister efter att hon hade petats som språkrör av Miljöpartiets valberedning.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Valberedningen valde i stället Isabella Lövin som språkrör tillsammans med Gustav Fridolin.
Foto: Erik Nylander/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Åsa Romson petades av sin egen minister.

Och bara timmar efter att valberedningen lyfte fram Isabella Lövin och Gustav Fridolin som kandidater avgick Romson som miljöminister.

Spelet bakom petningen har pågått i veckor – och flera kandidater hade regelbunden kontakt med valberedningen.

– Åsa och jag har pratat om det här, säger Isabella Lövin.

När det länge efterfrågade beskedet från Miljöpartiets valberedning kom blev det en kompromiss. Ena halvan av den kritiserade språkrörsduon, Gustav Fridolin, får förnyat förtroende – medan den andra, Åsa Romson, petas.

I stället föreslog valberedningen biståndsminister Isabella Lövin, som handplockades av Romson till att ministerposten efter valet 2014.

Och enligt uppgift till Expressen uppmanade Romson Lövin att ställa upp som kandidat till språkrörsposten redan tidigt i processen, innan presskonferensen den 25 april då språkrören ställde sina platser till förfogande.

– Ja, det stämmer. Vi har haft en dialog hela den här processen. Och det är det som är styrkan bakom valberedningens förslag. Att språkrören bad valberedningen att öppna upp processen och att båda har uppmuntrat andra kandidater att ställa upp. Åsa och jag har pratat om det här, säger Isabella Lövin.

Får miljonfallskärm

Men Åsa Romson går inte lottlös från regeringen. Språkröret, som avgår på egen begäran, kan – om hon begär det - kvittera ut 1 524 000 kronor i form av ''ministerfallskärm''.

Innan Isabella Lövin blev minister satt hon fem år i EU-parlamentet och hyllades internt i partiet för sina insatser i EU:s fiskeripolitik. Hon har i många år dessförinnan arbetat som journalist.

Men Isabella Lövin är fortfarande en doldis för stora delar av svenska folket. Enligt en färsk undersökning från Novus känner 41 procent inte till henne – vilket gör henne till den näst minst kända MP-ministern.

Hon tvivlade innan hon tackade ja.

– Det tror jag varje vettig människa gör. Att man funderar väldigt noga på ett sådant här erbjudande eller förslag. Det är klart att jag har gjort det, säger Lövin.

Samtidigt riktas kritik mot att valberedningen väljer att offra kvinnan i duon, och behåller mannen – trots att en stor del av skulden för krisen kan läggas på Gustav Fridolin.

Romson och Fridolin har de senaste veckorna kampanjat enskilt för att övertyga medlemmarna om att just de borde få fortsatt förtroende.

Gustav Fridolin, har du svikit Åsa Romson i den här processen?

– Nej, vi drog i gång det här tillsammans för två veckor sedan. För ska vi kunna få den nystart vi behöver och som gör att vi kan gå stärkta ur det här behövde ledarskapsdiskussionen komma upp på bordet. Sen kunde inte vi veta exakt hur en sådan process skulle sluta, och den slutade i att detta var valberedningens förslag.

Fridolin räddades av Bolund

Men även Fridolin var i farozonen från att petas – och Lövin hade en tydlig utmanare även i Alice Bah Kuhnke. Valberedningen var löpande i kontakt med flera kandidater.

Under kvällen kom uppgifter från Aftonbladet om att en rädsla för att tappa utbildningsministerposten räddade kvar Gustav Fridolin på posten. Utan Fridolin var nämligen risken stor att Socialdemokraterna skulle lägga beslag på den viktiga portföljen.

Enligt Dagens industri var Per Bolund valberedningens förstaval som nytt språkrör. Men när det blev ett nej från finansmarknadsministern gick frågan i stället till Gustav Fridolin, som räddades kvar.

En annan, utöver Isabella Lövin, som hade stort stöd internt som eventuell ersättare till Åsa Romson är kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Jag har haft många samtal med valberedningen. Jag har varit tydlig i alla samtal att jag inte kandiderar, säger Bah Kuhnke.

Fick du någon konkret fråga av valberedningen om att bli föreslagen?

– Jag vill inte gå in i detalj på vad jag har samtalat med valberedningen om. Det jag har varit tydlig med är att jag inte kandiderar.

Statsminister Stefan Löfven höll på måndagseftermiddagen presskonferens i Rosenbad med anledning av Romsons besked. Statsministern hyllade Romsons gärning som miljöminister, men uppgav att han hade förståelse för att hon väljer att kliva av:

– Jag har full förståelse för att Åsa Romson i det här läget väljer att träda tillbaka, säger han.

Nu väntar ett par veckor av spekulationer om hur regeringen kommer se ut framöver. Åsa Romson blir andra minister på kort tid att lämna och luckor ska fyllas.

– Jag har sedan tidigare aviserat att jag kommer att göra en regeringsombildning, den kommer att ske efter Miljöpartiets kongress, säger Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.