Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så nära var Texas en ännu värre katastrof

Oljepriset har stigit kraftigt till följd av ovädret i USA.
Tältläger i Austin efter vinterstormarna.
Foto: JANA BIRCHUM / POLARIS IMAGES
Ovanlig snöröjning i Fort Worth.
Foto: YFFY YOSSIFOR / AP7/ TT

Omkring fyra miljoner hushåll blev utan el, tjugotalet personer har dött och miljontals uppmanas att koka sitt vatten.

Texas har drabbats absolut hårdast av de vinterstormar som lamslagit USA i veckan. 

Men läget var nära att bli betydlig värre – med en elkrasch som hade varat i månader, skriver Texas Tribune.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Kraftiga vinterstormar drog plötsligt fram över stora delar av USA i veckan. Särskilt drabbades det annars så varma Texas. Flera decimeter snö föll och temperaturerna var många grader lägre än vad Texasborna är vana vid. 

Över fyra miljoner hushåll drabbades av strömavbrott och omkring 20 personer har dött. Under torsdagen fick de flesta hushåll i Texas tillbaka sin el, men fortfarande är över 300 000 elkunder strömlösa. Och kylan kommer inte att släppa taget än på några dagar.

Strömavbrott i flera månader

Samtidigt säger systemoperatören ERCOT att elnätet bara var ”sekunder eller minuter” ifrån en ännu större katastrof – något som hade kunnat slå ut elen i Texas i månader framöver. 

Det var på måndagsmorgonen som den plötsliga och extrema köldknäppen slog ut naturgasverk, vindkraftverk och kolkraftverk och orsakade stor effektbrist i systemet. Samtidigt ökade behovet av el när vinterstormen drog fram över Texas. Snabbt togs då beslutet att genomföra en roterande frånkoppling – något som utvecklade sig till det långvariga och omfattande strömavbrottet. 

– Situationen behövde hanteras omedelbart. Om nätoperatörerna hade väntat, hade fler enheter kunnat gå ner och då hade det varit kört, säger Bill Magness, operativ chef på ERCOT, enligt Texas Tribune

Enligt Magness hade följden, om man inte hade agerat, kunnat bli återkommande strömavbrott under flera månader. Utrustning hade kunna brinna upp, transformatorer hade kunnat explodera och kraftledningar hade kunnat gå ner.

Texas guvernör Greg Abbott har kritiserat ERCOT hårt och har begärt en utredning av bolaget och problemen i veckan. 

–Det är fullständigt oacceptabelt, att ni tvingats stå ut med en enda minut av det här, sa Abbott på en pressträff på torsdagen.

– ERCOT har misslyckats. 

Det extrema vädret kopplas ihop till klimatkrisen. Meteorologen Chris Gloninger säger till NBC att kylan hör ihop med jetströmmar som, på grund av det varmare klimatet, går längre söderut än vanligt.

– Så platser som Alaska och Island är varmare än Texas, Louisiana och Oklahoma. Därför ser vi de här extremerna, säger han. 

Här räddas tusentals havssköldpaddor från rekordkylan

Över 3500 havssköldpaddor har räddats från de rekordlåga temperaturerna som just nu råder i Texas.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.