Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så nära var mobben att få tag i Mike Pence

Poliserna berättar om situationen.
En polis lurade bort mobben från att nå kongressledamöterna.
Foto: IGOR BOBIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Vicepresidenten Mike Pence fick hastigt lämna sin plats i kammaren – då hade mobben redan tagit sig in i kongressbyggnaden.
Foto: PAT BENIC/UPI/SHUTTERSTOCK / PAT BENIC/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Jacob Chansley, numera ökänd som ”Qanon-shamanen”, är nu gripen.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Mike Pence i kongressen.
Foto: ERIN SCHAFF / POOL VIA CNP / SPL / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

När mobben stormade Kapitolium hördes skriken:

”Häng Mike Pence”.

Inne i huset var det bara sekunder som skilde dem från att få tag i vicepresidenten. 

Innan Trump-anhängarna stormade kongressen den 6 januari så hade presidenten utmålat sin vicepresident Mike Pence som en svikare. Trump vädrade sitt missnöje över att Mike Pence inte hindrat den rösträkning som pågick i kammaren för att godkänna Joe Biden som ny president. 

Så när mobben attackerade Kapitolium var det flera som skanderade: ”Häng Mike Pence”. 

Washington Post kan nu avslöja hur nära det var att mobben faktiskt fick tag i vicepresidenten. Redan 13.09 begärde chefen för kongresspolisen in förstärkningar från nationalgardet till följd av kravallerna utanför byggnaden. Då pågick rösträkningsprocessen inne i kammaren i senaten.

Trots att läget förvärrades radikalt fortsatte processen i kammaren. 13.59 mottog kongresspolischefen Steven Sund den första rapporten om att någon lyckats krossa en fönsterruta till kongressbyggnaden. En minut senare syns en person ur mobben klättra in på videomaterial som Washington Post tagit del av. 

Det är först klockan 14.13 som Mike Pence hastigt lämnar sin plats i kammaren och gömmer sig. 

Polisen Eugen fintade bort mobben

Då har flera personer tagit sig in i byggnaden. Polisen Eugene Goodman lyckas lura flera av dem på villovägar – vilket gav säkerhetsvakter möjlighet att säkra senatskammaren och evakuera. Något som bedöms ha räddat flera personers liv. 

För medan Goodman fintar bort mobben, så befinner sig Mike Pence med familj bara 30 meter bort. Gruppen kan sedan föras till säkerhet, medan kongressbyggnaden fylls av Trumpanhängare. 

Secret Service har inte velat kommentera uppgifterna om Pence rörelser under attacken, men säger till tidningen att Pence var ”säker” under hela förloppet.

Bland deltagarna som tog sig in i byggnaden fanns det flera som både var beväpnade och utrustade med taktiska västar. Något som lett till att åklagare utreder misstankar om att flera personer ur mobben ville kidnappa eller mörda kongressledamöterna respektive vicepresidenten Mike Pence. 

Eric Munchel och Larry Rendall Brock Jr greps efter att ha fotograferats i kammaren med buntband och plasthandbojor. 

Lämnade hotfullt brev

Jacob Chansley, ökänd som ”Qanon-shamanen” för sin excentriska stil, greps efter stormningen. Han lämnade en lapp på Mike Pence bord i kammaren, där han varnar vicepresidenten med texten: ”Det är bara en tidsfråga, rättvisan kommer att komma”.

Jacob Chansley har i förhör nekat till att lappen skulle utgöra ett hot, men medgett att den var riktad mot vicepresidenten och att han är övertygad om att Pence är del av en pedofilring tillika en landsförrädare. 

Fem personer, varav en polis, dog i stormningen. 

DE HAR GRIPITS EFTER STORMNINGEN

Över 100 personer har gripits efter stormningen av kongressen. Här är några av dem:

  Flerbarnspappan Adam Johnson, 36, från Florida. Efter att ha fotats då han bar runt på en talarstol som tillhör representanthusets talman, Nancy Pelosi, misstänks han för bland annat olaga intrång och stöld.

Richard Barnett, 60, från Arkansas. Under stormningen tog han sig in på Nancy Pelosis kontor. På bordet lämnade han ett meddelande på en pärm, som löd: ”Vi kommer inte att ge oss”.  

Lonnie Coffman, 70, från Alabama greps timmarna efter stormningen. I hans bil hittade polisen molotovcocktails med napalm. Han hade även med sig flera vapen, däribland en automatkarbin, ammunition och brev med hotfulla texter om namngivna politiker. 

Nicholas Ochs, 34, ledare för högerextremistiska Proud boys avdelning på Hawaii. 

Eric Munchel, 30, som misstänks ha tagit med sig buntband och ett elchockvapen in till kammaren. 

John Sullivan, 26, självbetitlad BLM-aktivist från Utah. Han misstänks för sitt deltagande i stormningen – och för att ha manat på andra deltagare.

Larry Rendall Brock Jr., 53, som greps i Texas. Han tog sig in i Kapitolium iförd taktisk väst, militärhjälm och bar på plasthandbojor.

Jacob Anthony Chansley – även kallad ”Jake Angeli” – från Arizona. Han sågs inne på Kapitolium iklädd päls och djurhorn. På ryggen bar han ett 1,8 meter långt spjut och har kallats för ”Qanon-shamanen”. 

Josiah Colt, 34, från Idaho sågs på bilder hänga från en balkong inne i kammaren. Han poserade även i vicepresidentens stol. 

Robert Keith Packer, 56, från Virginia syntes intill den grupp som tagit talmannen Nancy Pelosis skylt. Han var iförd en tröja med trycket ”Camp Auschwitz” och en engelsk översättning av texten ”Arbeit macht frei” – som blev ökänd under Förintelsen. 

 Doug Jensen, 41, från Des Moines ses på flera bilder från stormningen. Han är iförd en Qanon-tröja med texten ”Lita på planen” och filmades bland annat när han gör utfall och talar aggressivt mot polisen Eugene Goodman. 

 Aaron Mostofsky, 34, från Brooklyn anklagas för att ha stulit en kravallsköld och taktisk väst från kongresspolisen. 

Robert Sanford, 55, pensionerad brandman från Pennsylvania som misstänkts ha kastat en brandsläckare som träffade tre poliser under attacken, varav en fördes till sjukhus.  

Jenny Cudd, 36, florist från Texas som kandiderat till borgmästare och beskriver sig som ”en konservativ patriot in i döden”. Cudd skröt i sociala medier om hur hon och andra lyckats bryta upp Nancy Pelosis dörr. 

Derrick Evans, 35, republikansk politiker och Trumpanhängare som fick lämna sin plats i West Virginias lagstiftande församling efter att det stod klart att han deltagit i stormningen. 

Se mer:

Nya detaljer har framkommit om förra veckans stormning av USA:s kongress.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.