Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket tjänar kändisarna på att föreläsa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Persson, f d statsminister tar 100 000 kr för en föreläsning.
Foto: Christian Örnberg

Föreläsningar är kändisarnas lönande extraknäck. 

Gamla idrottshjältar, skådespelare och politiker tjänar stora pengar på att prata. 

Kungen i gänget är förre statsministern Göran Persson.

Björn Ranelid 8000 kronor.
Foto: Foto: Lennart Rehnman
Erica Johansson 15 00 kronor.
Foto: Foto: Leif Jacobsson
Mia Törnblom: 25 000 kronor.
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

 Godsägaren Göran Persson tillhör numera för PR-byrån JKL group.

 Han tjänar sitt uppehälle genom att resa runt och prata - för 100 000 kronor per föreläsning.

 - Det är vad en normal föreläsning via JKL kostar, säger hans assistent Ulrika Alberts.

Långt ifrån ensam

 Men Göran Persson är långtifrån ensam om att skaffa sig stora inkomster som talare.

 Expressen har granskat det stora utbudet av talare som olik talarförmedlingar på nätet lanserar.

 Där finns allt från professionella föreläsare till halvt bortglömda idrottsutövare och halvkändisar till etablerade författare och skådespelare.

Dyr Levengood

 Bland de dyraste och mest efterfrågade finns namn som Mark Levengood och Henrik Schyffert.

 - Men vid en internationell jämförelse är deras arvoden ingenting, säger Gunilla Hjortsberg på Fortbildarna AB i Örebro.

 Flest kända talare är knutna till Nätverket talarforum. Även 100/oktan, Fortbildarna AB och Flowtalk tillhör de större förmedlingarna.

 - Det finns en priskänslighet bland våra kunder just nu. Mjuka ämnen som populärpsykologi blir lidande under lågkonjunktur, säger Gunilla Hjortsberg.

Insipirerande

 I dag räcker det inte längre med att bara vara kunnig för att bli en efterfrågad föreläsare.

 - Du måste som föreläsare vara inspirerande och karismatisk. Om det är en riktigt häftig föreläsare lyfter det ett seminarium.

FAKTA

SÅ MYCKET TJÄNAR DE PÅ FÖRELÄSNINGAR

Hela listan finns i dagens Expressen.

MIA TÖRNBLOM

Mia Törnblom, 42, är författaren och tidigare heroinisten som är en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare. - Jag är ute och talar ungefär hundra gånger om året. En föreläsning med Mia Törnblom kostar i snitt 25 000 kronor, men det kan variera mycket beroende på vem som anlitar henne.
CLAES SCHMIDT/SARA LUND
För 30 000 kronor får man en föreläsning av transvestiten Sara Lund. - Förr var jag rädd för att folk skulle få veta. Nu betalar de för att få veta, säger nöjesprofilen Claes Schmidt. Kunderna är främst landsting och kommuner. 30 000 kronor är riktpriset, men enligt Claes Schmidt är det förhandlingsbart.
BERT KARLSSON Mat, prostatacancer och entreprenörskap. Nöjesprofilen Bert Karlsson, 64, har flera strängar på sin föreläsarlyra. Men smakar det så kostar det. I snitt 35 000 kronor tar Bert Karlsson för en normal föreläsning på en timme. - Egentligen är jag värd mer för jag är jävligt bra.
ERICA JOHANSSON Erica Johansson, 35, slog igenom som längdhoppare som 15-åring när hon 1989 slog det svensk rekordet. Mest föreläser hon för unga friidrottstjejer. - Det handlar mest om min egen karriär, men också hur man behandlar medierna. Prislappen för en föreläsning med Erica Johansson ligger på 15 000 kronor.
BJÖRN RANELID Björn Ranelid sticker ut - igen. Författaren är den absolut billigaste kända föreläsaren. 60-åringen tar max 15 000 kronor för att tala i cirka en timme. Snittpriset ligger enligt honom själv på 8 000 kronor. - Förra veckan tog jag till exempel 1 500 kronor för en föreläsning för syn-skadade i Lund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.