Precis som flera andra ministrar har Peter Hultqvist dubbelt boende. Foto: Henrik Montgomery/TTPrecis som flera andra ministrar har Peter Hultqvist dubbelt boende. Foto: Henrik Montgomery/TT
Precis som flera andra ministrar har Peter Hultqvist dubbelt boende. Foto: Henrik Montgomery/TT
Precis som flera andra ministrar har Peter Hultqvist dubbelt boende. Foto: Sven LindwallPrecis som flera andra ministrar har Peter Hultqvist dubbelt boende. Foto: Sven Lindwall
Precis som flera andra ministrar har Peter Hultqvist dubbelt boende. Foto: Sven Lindwall

Hultqvists ersättning:
2 101 kr mer än hyran

Publicerad

Peter Hultqvist, S, betalar 10 299 kronor per månad i hyra för sin omskrivna övernattningslägenhet i centrala Stockholm.

Samtidigt tar försvarsministern ut 12 400 kronor från Regeringskansliet i total ersättning för dubbelt boende.

Precis som flera andra ministrar har Peter Hultqvist dubbelt boende - med familjen i villa Borlänge samt en övernattningslägenhet i centrala Stockholm sedan 1 januari 2015.

Just lägenheten har stått i fokus under de senaste dagarna sedan Svenska Dagbladet avslöjade att försvarsministern hyr sin lägenhet från Militärhögskolans bostadsstiftelse, MHS Bostäder, med nära koppling till Försvarsmakten. Stiftelsens styrelse utses av överbefälhavaren.

Hultqvist gick under onsdagen till motangrepp mot Svenska Dagbladet efter publiceringen. Bland annat protesterade han mot uppgiften att han hyr i strid mot regelverket.

"Jag hyr mitt boende i enlighet med de regler och bestämmelser som finns..." skriver Hultqvist i ett brev till SvD.

Svenska Dagbladet skrev i samband med avslöjandet att man inte kunnat få fram vad ministern betalar i hyra för lägenheten och försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo sa under onsdagen att hon inte känner till hyressumman.

– Jag har inte hans hyra eftersom det är ett privat hyresavtal så ligger det på honom personligen, säger hon men tillägger att hyran är marknadsmässig och hänvisar till MHS Bostäder.

Ingen förundersökning

Enligt regeringskansliet betalar Peter Hultqvist 10 299 kronor per månad i hyra för lägenheten.

Ministrar som bor mer än 70 kilometer från Stockholm har rätt att få ersättning för dubbelt boende med totalt 12 400 kronor per månad.

Det rör sig om ersättning för boendekostnader upp till 8000 kronor samt så kallad avlöningsförstärkning på 4400 kronor - en ersättning för ökade kostnader vid boende på annan ort. Statsråden har också rätt till ersättning för resor mellan Stockholm och hemorten.

Enligt regeringskansliet är båda tilläggen skattpliktiga.

Den tredje mars 2015 fattade regeringskansliet beslut att ge Hultqvist full ersättning på 12 400 kronor i form av 8000 kronor per månad i logikostnad samt 4400 kronor i avlöningsförstärkning.

Beslutet om ersättning gäller tills vidare, enligt regeringskansliet.

Också utrikesminister Margot Wallström, S, hade enligt DN.se full ersättning, för den lägenhet hon hyrde av Kommunal.

Avslöjandet om Hultqvists lägenhet kom samtidigt som en förundersökning pågår efter att Margot Wallström berättat att hon hyr av Kommunal.

Men under onsdagen meddelade Riksenheten mot korruption att man inte tänker inleda någon förundersökning om mutbrott om Hultqvists lägenhet.

– Jag bedömer inte att det föreligger ett sådant särintresse som avses i mutlagstiftningen. Och att det inte finns en sådan agenda från Militärhögskolan som kan tänkas att det är påverkansbart, sa Gunnar Stetler, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption på onsdagen.

Expressen har sökt Peter Hultqvist som avböjer att kommentera hyran eller ersättningen via sin pressekreterare.

 

Förtydligande:

I en tidigare version skrev vi att enligt Hultqvists pressekreterare är tillägget på 8000 kronor skattefritt. Enligt regeringskansliet stämmer det inte, båda tilläggen är skattepliktiga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag