Så mycket tjänar din politiker

Publicerad
Uppdaterad
Expressen har granskat Sveriges kommunpolitiker och högsta kommunchefer.
En kommunstyrelseordförande tjänar i snitt drygt
350 000 kronor mer än en vanlig Svensson.
Köp tidningen i dag och läs den exklusiva listan för hela landet.
Expressen har granskat landets samtliga 290 kommuner. Granskningen omfattar följande poster: kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd, oppositionsråd, övriga ledamöter i kommunstyrelsen och kommunchefen.
Granskningen visar att de politiska kommuntopparna och kommuncheferna tjänar bra med pengar.
Kommunstyrelsens ordförande drar i snitt in 570 069 per år.

”Det kan leda till misstro”

De opolitiska kommuncheferna tjänar ännu mer, 661 101 kronor.
De styrande kommunpolitikerna tjänar flera hundra tusen kronor mer än sina väljare, det vill säga svenskarna, som har en snittinkomst på 212 007 kronor om året.
– Det kan leda till misstro hos väljarna. En konsekvens är att folk tror att politiker bara sitter där för pengarnas skull, säger Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet.
Anders Lago (s) är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje och ortens starke man. Han ser inga problem att som politiker tjäna stora pengar.

”Inte så konstigt”

– Det är inte så konstigt om man jämför med andra uppdrag eller arbeten i Sverige. Jag har aldrig sett några problem med att ha en hög lön och jobba för rättvisa och solidaritet, säger han.
Moderaten Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge är den kommunstyrelseordförande som tujänar mest i landet - 5 813 000 kronor. Foto: LASSE SVENSSON

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag