Medan medelsvensken i snitt får nöja sig med 29 800 kronor i månaden har direktörernas löner nu passerat 80 000 kronor. Sedan 2005 har deras löner stigit med 27 procent, att jämföra med medellönen för alla yrken som ökat med 23 procent, visar statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB.
Fackförbundet ledarna visar upp en medellön för vd:ar på 87 700 kronor - alltså ytterligare snäppet högre.
"En vd kan få gå på dagen"
- När det gäller just vd-löner är det viktigt att komma ihåg att vd:ar inte har något anställningsskydd enligt lag. En vd kan få gå på dagen utan att det behövs giltiga skäl för detta. När det sedan kommer till arbetstid så jobbar över hälften av alla vd:ar övertid kontinuerligt, utan att få extra ersättning för det, säger Maria Elinder, lönebildningschef på Ledarna.
Hon pekar på att en vd har ett enormt ansvar, dels straffrättsligt, dels ekonomiskt. Men jobbet som vd innebär även ett ansvar för den egna personalen.
Inga rekordhöjningar
- Det vanliga svaret när man säger att en vd har mycket ansvar brukar vara: "Ja, men de har ju betalt för det!", så uppfattningen är nog att vd:ar har oerhört mycket mer lön än vanliga tjänstemän, vilket inte är fallet. Jag skulle säga att lönerna ligger för lågt, säger Maria Elinder.
Ledarna spår inga rekordökningar i vd-lönerna framöver, men med tanke på snabba konjunktursvängningar tror fackförbundet att vd-lönerna kommer att öka mer än genomsnittet om tillväxten tilltar under 2014-2015.