Donald Trump vill bygga en mur mot Mexiko. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump vill bygga en mur mot Mexiko. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump vill bygga en mur mot Mexiko. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Muren har beräknats kosta 190 miljarder kronor. Foto: Jason Hoekema / AP TT NYHETSBYRÅNMuren har beräknats kosta 190 miljarder kronor. Foto: Jason Hoekema / AP TT NYHETSBYRÅN
Muren har beräknats kosta 190 miljarder kronor. Foto: Jason Hoekema / AP TT NYHETSBYRÅN

Så mycket pengar saknas till muren

Publicerad

President Donald Trump vill som bekant bygga en mur vid USA:s gräns mot Mexiko. Nu visar det sig att Trump-administrationen bara har 20 miljoner dollar, ungefär 180 miljoner kronor, tillgängligt för detta, rapporterar Reuters. Notan för muren beräknas till ungefär 190 miljarder kronor.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps löfte att så snart som möjligt påbörja konstruktionen av muren vid den amerikanska gränsen mot Mexiko har stött på ett hinder, enligt dokument som Reuters har tagit del av.

Byggandet av muren mot Mexiko skulle finansieras med hjälp av "tillgängliga medel och tillgångar". Hittills har emellertid endast 20 miljoner dollar kunnat säkras. Det betyder att det saknas över 189 miljarder kronor.

 

LÄS MER: Donald Trumps order: Börja bygga muren nu

 

Skulle ta över tre år att uppföra muren

Reuters har tidigare rapporterat att kostnaden för muren uppskattas bli 21,6 miljarder dollar – ungefär 190 miljarder kronor – och att det skulle ta över tre år att uppföra muren. Detta enligt en intern rapport från USA:s inrikessäkerhetsdepartement.

Rapporten beräknar kostnaden för att spärra av 2 000 kilometer av den amerikanska gränsen mot Mexiko. Enligt danska Avisen är det fastslaget att muren mot gränsen ska byggas i betong och vara mellan 10 och 15 meter hög.

 

LÄS MER: Mexikos tuffa svar på Trumps hot om muren

 

Mexikos president Enrique Peña Nieto har tidigare sagt att landet inte tänker vara med och finansiera bygget av muren och att han beklagar beslutet att bygga den:

– Mexiko tror inte på murar. Jag säger det igen: Mexiko kommer inte att betala för någon mur, säger han enligt CNN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag